Публикация

Иновативни аспекти на асистираната репродукция представят световни експерти в София

Асистираната репродукция попада във фокуса на юбилейния Х-и Софийски симпозиум по репродуктивна медицина – на това медицинско направление е посветена откриващата сесия на форума, която ще се проведе на 28 октомври в София Хотел Балкан (бивш „Шератон“).


Асистираната репродукция попада във фокуса на юбилейния Х-и Софийски симпозиум по репродуктивна медицина – на това медицинско направление е посветена откриващата сесия на форума, която ще се проведе на 28 октомври в София Хотел Балкан (бивш „Шератон“). Симпозиумът и Балканската конференция по вагинална ендоскопия ще бъдат открити от Атанас Щерев и Максим Малинов – ръководителите на клиниките, които си партнират в организирането на най-голямото събитие в областта на асистираната репродукция, акушерството и гинекологията в България. Съорганизатори заедно с Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и Клиника „Малинов“ са още Институтът по репродуктивно здраве и Първа САГБАЛ „Св. София“.

Някои от пренебрегваните аспекти на ICSI процедурата ще представи пред делегатите на симпозиума италианският репродуктивен експерт Паола Пиомбони. Тя пристига в България броени седмици след като нейна разработка в екип, посветена на репродуктивната фармакология и женското здраве, беше публикувана в последния брой на сертифицираното от ESHRE издание на Охфорд за репродуктивна медицина. Последни иновации в предимплантационната генетична диагностика ще представи Анил Биричик, а юбилейният Х-и Софийски симпозиум по репродуктивна медицина е повод за първото му професионално гостуване в България.

Участието на Давид Харено Мартинес от екипа на Пиер Вандерзвалмен е поредна възможност на българските медици да почерпят опит от един от представител най- авторитетните екипи на ембриолози и специалисти по асистирана репродукция в европейски и световен мащаб. На 28 октомври в Мартинес ще презентира на тема как да се постигне ембриоразвитие след замразяване на овоцити: нови индикации като социално обусловено замразяване на генетичен материал. Неговият ментор, Пиер Вандерзвалмен, е един от пионерите в приложението на метода ICSI чрез извличане на материал директно от тестисите на мъжа. Вандерзвалмен е бил също така част от един от първите екипи, приложили успешно метода витрификация на яйцеклетки и бластоцисти – свръхбърза техника за замразяване на живи клетки чрез създаване на стъклоподобни кристали от водата, съдържаща се в клетката.

Програмата на Х-ия Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, освен лекционни панели, включва и т.нар. телемедицина. Още първата сесия, посветена на асистираните репродуктивни технологии, ще предложи възможност за наблюдаване на хирургия на живо, предавана директно в залата на събитието. Оператори ще бъдат водещите международни специалисти Филип Конинкс и Анастасия Усия в партньорство с д-р Иван Димитров от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

„Асистираната репродукция отдавна не е авангардизъм в медицината, но все още има много новости, които предстои колегите да откриват в практиката си и да представят на форуми като Софийския симпозиум. Едва от миналата година при ICSI процедура се прилага иновативната хранителна среда с калциев йонофор, както и с цитокини и растежни фактори. Тези нововъведения повишават шансовете за бременност и раждане на здраво дете между 7 и 20% и доказват, че медицината има още какво да предложи на двойките с репродуктивни проблеми“, споделя очакванията си към събитието проф. Атанас Щерев, който ще открие сесията по асистирани репродуктивни технологии.

Х Софийски симпозиум по репродуктивна медицина ще даде възможност на всички присъстващи делегати да се запознаят с най-новите тенденции, както и с наблюдения и изводи на водещи експерти от световна величина. Освен сесията по асистирани репродуктивни технологии, събитието ще включи и панели по трансвагинална ендоскопска хирургия, фетална медицина, бременност, раждане и хистероскопска хирургия. Сред останалите международни експерти, които ще представят последните медицински иновации, са още Стефан Гордц, Василис Танос, Патрик Путеманс, Хосе Белвер, Мария Дел Мар Гил, Белен Сантакруз Мартин, Григорис Гримбизис.

Организаторите отчитат изчерпване на оставащите места за делегати в залата на събитието. Повече информация за предварителната програма на X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална ендоскопия, както и за онлайн регистрация за участие, можете да получите от сайта на Института по репродуктивно здраве на адрес: www.reproduktivnozdrave.org.

Коментари