Публикация

Вижте Росен, чийто пъп е хвърлен в Бургаската болница - вече е на годинка!

Вижте Росен, чийто пъп е хвърлен в Бургаската болница - вече е на годинка!

Бебето оцелява благодарение на екипа на Отделението по неонатология, на рождения му ден родителите се върнаха в болницата, за да благодарят


Росен, който миналата година по това време подложи на огромно изпитание екипа на Отделението по неонатология, вече е на една годинка. Той е здраво и щастливо дете, което радва своите родители, опитва се да ходи и има цели четири зъба. Фактът, че е роден преждевременно и прекарва в кувьоз цели два месеца, не се е отразил на физическото му развитие.

На своя рожден ден – 13 октомври – Росен с цялото си семейство се върна в Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас, за да благодари на екипа, спасил живота му. „Няма да спра да говоря за професионализма и грижата на екипа на отделението и на д-р Стилияна Томова. Благодарение на тях сега имам живо и здраво дете“, казва майката на Росен – Катерина Методиева.

Росен се ражда в 29 гестационна седмица. Състоянието му е повече от критично. Роден е 1150 гр. и дълго време лекарите не могат да кажат със сигурност, дали ще оцелее. Борбата за живота му е ежеминутна.  Цели два месеца бебето прекарва в кувьоз, а родителите му идват всеки ден в болницата, за да го виждат.

Майката на Росен – Катя, оставя пъпа му в болницата, на д-р Томова. Старата традиция казва, че където родителите „хвърлят“ пъпа на бебето, такава професия ще избере то, като порасне. „Каза ми, че иска той да стане лекар, като нас. Няма по-голямо признание“, споделя д-р Томова. Затова подаръкът на Росен за рождения ден от екипа на отделението е комплект детски лекарски инструменти.

Росен е само едно от децата, които дължат живота си на професионализма на медиците в Отделението по неонатология. И в момента в отделението се грижат за 7 деца, родени месеци преди термина и с тегло под 1 кг. Оттук годишно преминават повече от 1800 бебета, сред които процентът на недоносените не е малък.

Коментари