Когато гръбнакът блокира. Историята на Стоян Макреев
Когато гръбнакът блокира. Историята на Стоян Макреев
Когато гръбнакът блокира. Историята на Стоян Макреев
Американска клиника за гръбначни заболявания
Американска клиника за гръбначни заболявания
Медицински център
Когато гръбнакът блокира. Историята на Стоян Макреев

Когато гръбнакът блокира. Историята на Стоян Макреев

Историята на Стоян Макреев не започва днес. Не започва и преди осем години. Започва, когато е едва на 13-годишна възраст.

Източник: puls.bg

Историята на Стоян Макреев не започва днес. Не започва и преди осем години. Започва, когато е едва на 13-годишна възраст. По това време той е лекоатлет. Получава разместване на шийните прешлени. Тогава не приема това за голям проблем. Но всичко приключва изведнъж, когато е на 40 години. Гръбнакът му е буквално блокиран. И едва тогава си дава сметка какво всъщност става. Едва тогава разчита всички сигнали, които тялото му е изпращало. 

Започват осем години на страшни проблеми. 

Минах през целия ад на българската здравна система, като започнем от рехабилитация. Имах множество дискови хернии в областта на врата и в лумбалната част - на кръста. Преминах първо през рехабилитация в два санаториума в България. Нищо не се получи. Здравето ми се влоши. След това, като резултат от осем консултации с различни лекари в тази област, единственото което се появи е предложението да ми бъдат поставени импланти на шийната област и да ми бъде направена операция в лумбалната област”, казва днес Стоян.

Със съжаление говори, че се е подложил на оперативно лечение. И осъзнава, че проблемът бил в липсата на адекватна рехабилитация след това. Така получил страшни сраствания, които го влошили още повече. И станало по-тежко.

„Имам късмета да съм един от първите пациенти на Американската клиника за гръбначни заболявания. Осем години, след като ме оперираха аз нямах никакво подобрение. Постоянно се подлагах на масажи и ми обясняваха, че трябва да правя тежки физически упражнения. Само по този начин можело да заздравеят мускулите, а аз все повече и повече блокирах. Благодарение на екипа в клиниката, постигнах невероятен напредък. Само с помощта на шест елементарни упражнения, които не изискват абсолютно никакво физическо усилие, аз започнах да укрепвам. Започнах да се движа, вместо да си влача краката. Ходя с вдигнати колена без никакъв проблем. Преминавам разстояния от 6 до 10 км. Разбира се накрая съм уморен, но преди това не можех да измина повече от 50 - 100 м. без да седна да почивам половин час”.

Думата, която ние много повтаряме като мантра е „профилактика“. Говорим за това колко е важно човек да си обръща внимание и когато забележи елементарни симптоми да реагира веднага, за да не се стигне до ситуация, в която тялото блокира на 40г. Стоян си спомня, че прекалено много се доверявал на най-различни специалисти. 

Тъжната статистика е категорична - всеки втори възрастен има проблем с гръбначния стълб. А при децата е още по-сериозно. Докато не ни заболи, не се замисляме, което всъщност е въпрос на превенцията. Истината е, че гръбнакът е опората на цялото тяло. Именно лечението на причината, а не следствието, е предмет на хиропрактиката. Защото, за съжаление, обикновено лекуваме проявения проблем, а не източника и това води до неприятни последици. 

Хиропрактиката е метод на физиологичната медицина. Метод на нехирургично лечение, концентриран върху нервната система и върху гръбначния стълб. Знаем, че гръбначният мозък, който е част от тази система, се предпазва именно от гръбначния стълб. Ако погледнем гръбначния стълб отпред, той трябва да бъде прав, а ако се гледа отстрани - с три извивки. Ако тази структура се наруши, гръбначният стълб вече не може да предпазва гръбначния мозък. Това води до редица здравословни проблеми свързани с функцията на гръбначния мозък и гръбначния стълб. Появяват се симптоми като главоболие, болки в кръста, болки в гърба или шията, изтръпване на крайниците, проблеми с карпалния тунел. Може да се появят и по-сериозни проблеми като дископатии, хернии, сколиоза.

Докторите по хиропрактика специализират в областта на заболяванията на мускулно-скелетната система. Професията в САЩ е утвърдена и се развива вече повече от 100 години. В Американска клиника за гръбначни заболявания в София се съчетават рехабилитационни техники с най-авангардните патентовани технологии и методи за спинална рехабилитация. С методите на традиционната хиропрактика може да се избегне оперативната намеса и да се подобри значително качеството на живот.
 


 

 

Мнения