Публикация

Когато гръбнакът блокира. Историята на Стоян Макреев

Когато гръбнакът блокира. Историята на Стоян Макреев

Историята на Стоян Макреев не започва днес. Не започва и преди осем години. Започва, когато е едва на 13-годишна възраст.


Източник: puls.bg

Историята на Стоян Макреев не започва днес. Не започва и преди осем години. Започва, когато е едва на 13-годишна възраст. По това време той е лекоатлет. Получава разместване на шийните прешлени. Тогава не приема това за голям проблем. Но всичко приключва изведнъж, когато е на 40 години. Гръбнакът му е буквално блокиран. И едва тогава си дава сметка какво всъщност става. Едва тогава разчита всички сигнали, които тялото му е изпращало. 

Започват осем години на страшни проблеми. 

Минах през целия ад на българската здравна система, като започнем от рехабилитация. Имах множество дискови хернии в областта на врата и в лумбалната част - на кръста. Преминах първо през рехабилитация в два санаториума в България. Нищо не се получи. Здравето ми се влоши. След това, като резултат от осем консултации с различни лекари в тази област, единственото което се появи е предложението да ми бъдат поставени импланти на шийната област и да ми бъде направена операция в лумбалната област”, казва днес Стоян.

Със съжаление говори, че се е подложил на оперативно лечение. И осъзнава, че проблемът бил в липсата на адекватна рехабилитация след това. Така получил страшни сраствания, които го влошили още повече. И станало по-тежко.

„Имам късмета да съм един от първите пациенти на Американската клиника за гръбначни заболявания. Осем години, след като ме оперираха аз нямах никакво подобрение. Постоянно се подлагах на масажи и ми обясняваха, че трябва да правя тежки физически упражнения. Само по този начин можело да заздравеят мускулите, а аз все повече и повече блокирах. Благодарение на екипа в клиниката, постигнах невероятен напредък. Само с помощта на шест елементарни упражнения, които не изискват абсолютно никакво физическо усилие, аз започнах да укрепвам. Започнах да се движа, вместо да си влача краката. Ходя с вдигнати колена без никакъв проблем. Преминавам разстояния от 6 до 10 км. Разбира се накрая съм уморен, но преди това не можех да измина повече от 50 - 100 м. без да седна да почивам половин час”.

Думата, която ние много повтаряме като мантра е „профилактика“. Говорим за това колко е важно човек да си обръща внимание и когато забележи елементарни симптоми да реагира веднага, за да не се стигне до ситуация, в която тялото блокира на 40г. Стоян си спомня, че прекалено много се доверявал на най-различни специалисти. 

Тъжната статистика е категорична - всеки втори възрастен има проблем с гръбначния стълб. А при децата е още по-сериозно. Докато не ни заболи, не се замисляме, което всъщност е въпрос на превенцията. Истината е, че гръбнакът е опората на цялото тяло. Именно лечението на причината, а не следствието, е предмет на хиропрактиката. Защото, за съжаление, обикновено лекуваме проявения проблем, а не източника и това води до неприятни последици. 

Хиропрактиката е метод на физиологичната медицина. Метод на нехирургично лечение, концентриран върху нервната система и върху гръбначния стълб. Знаем, че гръбначният мозък, който е част от тази система, се предпазва именно от гръбначния стълб. Ако погледнем гръбначния стълб отпред, той трябва да бъде прав, а ако се гледа отстрани - с три извивки. Ако тази структура се наруши, гръбначният стълб вече не може да предпазва гръбначния мозък. Това води до редица здравословни проблеми свързани с функцията на гръбначния мозък и гръбначния стълб. Появяват се симптоми като главоболие, болки в кръста, болки в гърба или шията, изтръпване на крайниците, проблеми с карпалния тунел. Може да се появят и по-сериозни проблеми като дископатии, хернии, сколиоза.

Докторите по хиропрактика специализират в областта на заболяванията на мускулно-скелетната система. Професията в САЩ е утвърдена и се развива вече повече от 100 години. В Американска клиника за гръбначни заболявания в София се съчетават рехабилитационни техники с най-авангардните патентовани технологии и методи за спинална рехабилитация. С методите на традиционната хиропрактика може да се избегне оперативната намеса и да се подобри значително качеството на живот.




 


 

 

Коментари