Публикация

Световният ден за борба срещу рака на гърдата - 19.10

Световният ден за борба срещу рака на гърдата - 19.10

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Заедно срещу рака на гърдата можем да бъдем по-силни и информирани!


На 19.10 всяка година се отбелязава Световния ден за борба с рака на гърдата, а целият месец октомври е посветен на информираността за заболяването. Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при дамите и втората причина за смърт при жените от развитите страни. Тенденциите в лечението на заболяването са благоприятни, поради бързия темп на развитие на фармакологията. Същевременно средната възраст на диагностициране на заболяването при дамите спада главоломно, като стават все по-чести случаите на диагностициране на възраст между 20-30 години.

Какво трябва да знаят дамите за превенцията на заболяването? Всяка жена трябва да провежда профилактични ултразвукови прегледи на млечните жлези, като честотата им зависи от възрастта. При по-млади жени прегледите се препоръчват веднъж годишно, но поради тревожните статистически данни от последното петлетие дамите могат да зачестят прегледите. За жени след менопауза се препоръчва мамография на всеки 2 години. Тези препоръки са условни, а скринингът трябва да се адаптира според индивидуалните характеристики на пациентите, фамилната история, както и наличие на доброкачествени заболявания на млечната жлеза.

Важни са също здравосовният начин на живот, всекидневният стрес и физическата активност. Един от най-сериозните фактори за развитие на онкологични заболявания е тютюнопушенето. Освен него приемът на мазни храни, затлъстяването и заседналият начин на живот също увеличават риска от развитие на злокачествено заболяване. Съвременен фактор за поява на тумор е стресът. Все по-често младите хора са подложени на стрес на работното място, на улицата и вкъщи. За да се пречисти организмът, препоръчва се престой сред природата извън градска среда, използване на свободното време за разходки и отдих, медитация и физически тренировки.

Не на последно място всяка дама трябва да е запозната с развитието на заболяването. Повишаването на здравната култура на жените би им дало повече възможности за самонаблюдение, оценка на рисковите фактори и подготовка при евентуално откриване на находка. Жените трябва да се осмеляват да търсят специализирана медицинска помощ за профилактика или при най-малкото съмнение за нещо нередно в структурата, формата и усещането на гърдите. 

Ракът на гърдата не е старческо заболяване. Той може да засегне всяка жена, но познанието и търсенето на помощ дават сигурни резултати при профилактиката и лечението на заболяването. Попитайте Вашия лекуващ специалист за начините на провеждане а прегледи, стремете се към активен живот без стрес и се наслаждавайте на хубавите моменти.

Коментари