Публикация

Терапията при мигрена е строго индивидуална

Терапията при мигрена е строго индивидуална

Може ли да се каже, че жените страдат по-често от главоболие?

При жените, особено младите, често се наблюдава мигренозно главоболие, тъй като то  може да е хормонално обусловено. Много често при тях  главоболието може да бъде   преди, по време или след менструацията.  Дължи се на хормонален дисбаланс.  Много често това главоболие се появява през пубертетната възраст и след като жените влязат в климакса, изчезва.  Подобно главоболие изчезва по време на бременност и след раждане може да се активира отново.

Контрацепцията при жените също е фактор. Макар че препаратите сега са пречистени,  има случаи, в които те отключват този вид главоболие, особено ако е жените  са пушачки. Тези препарати не трябва да се вземат много дълго. При мъжете пък наблюдаваме клъстерно главоболие. При тях обикновено се провокира от алкохол.

Тензионното главоболие се среща и при мъже, и при жени. Има някои видове спорт, които го провокират – например вдигането на тежести. Напоследък доста често се наблюдава и при фитнес. Даже имам два куриозни случая  с двама млади мъже. Единият се опитваше да си подобри мускулатурата на шията, като вдигаше тежести с шията си. Другия пък беше лекоатлет, който вдигаше гири с шията си. После се оказа, че шията им е променена. 

Как и къде се локаризира мигрената?

При мигрената пристъпът най-често обхваща едната половина от главата – лява или дясна.   Някои пациенти  имат аура - светкавици пред очите, известна слабост или изтръпване.  Други обаче нямат такива усещания.  Много често мигрената се съпътства  от  гадене и повръщане,  шумът и светлината са допълнителни дразнители. В такъв случай човек ляга на тъмно и тихо място. Интересното при този тип главоболие е, че то се повлиява от кафе – когато пият тази напитка, главоболието намалява или изчезва.

Има храни, които провокират мигрената – това са главно тези, които съдържат хистамин. Такова е червеното вино, някои отлежали сирена, цитрусовите плодове и китайската храна, която пък е богата на  натриев глутамат.

Пристъпът на мигрена може да продължи часове и дори дни и  да е  с различна тежест. Често води до временна нетрудоспособност. Много често при мигрената има наследственост – дадена жена има майка, баба или сестра с подобно главоболие.

Какво е медикаментозното лечение при мигрената?

За мигрената има значение дали медикаментът се взема по време на пристъп или за профилактика  По време на пристъп се прилагат различни триптанови медикаменти – те са по две таблетки в опаковка Пациентът може да усети  появата на пристъпа и да   вземе една таблетка от тези медикаменти. Ако няма подобрение, след два часа  се взема още една. При някои пациенти няма  ефект.

За профилактика се дават други медикаменти. Те действат успокояващо и седативно, но   влияят на кръвното и пулса и трябва да се внимава с тях. В миналото са използвали бетаблокери, които сега нямат такава приложимост. Някои опитват различни нестероидни противовъзпалителни, кофергаминовите препарати. Повечето хора си знаят от какъв медикамент се повлиява главоболието им.

Какви съвети бихте дали за начин на живот при мигрена?

На първо място, трябва да се спре  тютюнопушенето. Освен това жените трябва да внимават с контрацепцията, особено пушачките, защото те са рискови за тези неща. Да се избягват храните, които са дразнители – различните видове сирена, цитрусови плодове и т.н.  Да си правят и профилактика, защото се наблюдава известна сезонност при пристъпите  - при преход от много горещо към по-студено, например. Трябва да се внимава и за кръвното налягане. Ниското кръвно също може да е причина за развитието на различни проблеми, а не както се смята, че само високото вреди. Особено при възрастните хора ниското кръвно не е препоръчително, тъй като се нарушава кръвоснабдяването на мозъка. Даже се смята, че трябва да е малко по-високо – 140/80 например.

Имате ли наблюдения за мигрена при деца?

В нашата клиника не лекуваме деца, но по принцип се наблюдават такива оплаквания при по-младите пациенти. В тийнейджърска възраст те са свързани главно с проблеми с очите. Освен това трябва да се има предвид, че много от заболяванията се подмладяват, особено проблеми с прешлените в различните отдели. Имала съм такива пациенти и на 13 – 14 години. Причината е , че много дълто седят на компютър, почти не се движат, физическото възпитание в училище е само проформа.  Имам пациенти, които са ми казвали, че по 21 часа седят на компютъра. Резултатът – страдат очите, уврежда се шията, а често се стига  и до наднормено тегло. Това още повече уврежда ставите, започват да вдигат и кръвно налягане.

Коментари