Публикация

Защо е вреден „жабешкият“ (W) седеж при децата ?!

Какви рискове крие продължителния седеж в тази позиция и как да го избегнете.


Защо е вреден „жабешкият“ (W) седеж при децата ?!

Когато отидете някъде, където има малки деца, често може да ги видите седнали на земята да играят нещо. Може би ви е направило впечатление, че стоят „разчекнати“ като жабчета с крака извъртяни навън и дупе на земята и като ги погледнете отгоре,  наподобяват буквата „W“. В тази позиция, те могат да достигнат с ръце само това , което е около тях и не се местят по-далече. Стоят така, защото е по-удобно и не е нужно да пазят равновесие, докато се концентрират върху играчките.  Но какъв е проблема в този седеж? Защо е вреден?
 
Защо е вреден W-седежа ?

В това положение, едно дете не може да се постигне активно въртене на таза и не може да измести тежестта си върху всяка страна, което прави трудно да се достигнат играчките, които са извън техния непосредствен достъп. Много е  важно за децата да бъдат в състояние да изместват тежестта и да се въртят, за да се развият адекватни реакции на баланс.  От ранна възраст трябва да се научат да използват както ръцете, така и краката си.  След време може да се развие закъснение в някои умения като разработване на доминантна ръка, скачане, хвърляне, ритане и т.н.
W-седежът причинява съкращаване и скъсяване на  бедрените мускули, което може да доведе до характерна походка и може да увеличи шанса за болки в гърба или таза, тъй като те растат. Проучвания показват, че W-седеж в предучилищна възраст може да увеличи вероятността от плоскостъпие в двата крака.
 
Какво можете да направите, за да помогнете?

Ако едно дете често е в позиция на W-седеж, коремната сила може да бъде проблем, който може да доведе до неправилна стойка, забавени умения в развитието и свръхкомпенсация на други мускулни групи. Ако детето ви е „жабка“, има няколко неща, които можете да направите, за да му помогне да се коригира седежът му. Първо и преди всичко, да насърчи към други начини да седи на пода. Страничен седеж (от двете страни), дълъг седеж (крака изпънати напред), седеж по „турски“ или седнало на ниско (пейка или стол). Постоянството е важно!

Ако откриете, че детето ви има проблем с поддържането на всяка друга позиция от W-седеж, може да е полезно да се потърси съвет от педиатър или физиотерапевт за предложения за това как да се коригира позицията и за лечение на всякакви съпътстващи дефицити или мускулно затягане което се е получило. В идеалния случай, вие искате да се избегне развитието на този навик. Пазете децата си седят изправени и стегнати с изправен гръб. Вредните навици се затвърждават с времето и са причина за доста проблеми в бъдеще, особено в училище, където се развиват гръбначните изкривявания.

Коментари

Нямам информация за здравно-демографските показатели в Япония. Знам със сигурност, че при деца, този седеж не е полезен.

Добре де, в Япония и някои от другите азиатски страни хората масово седят в тази поза. Просто такива са традициите там. Това означава ли, че изброените здравословни проблеми се срещат масово при японците?