Публикация

Защо пациентите не се подлагат на изследване за наследствен рак на гърдата

Защо пациентите не се подлагат на изследване за наследствен рак на гърдата

Превенцията на рака на гърдата и откриването му навреме са доказани фактори за доброто лечение и благоприятния му край. Наследствените фактори, които крият голям риск от развитие на този рак, са мутации в гените BRCA1&2.


Превенцията на рака на гърдата и откриването му навреме са доказани фактори за доброто лечение и благоприятния му край. Наследствените фактори, които крият голям риск от развитие на този рак, са мутации в гените BRCA1&2. Хората, които са носители на тези мутации, не притежават каквито и да е признаци, но често имат семейна история на рак на гърда, яйчници, панкреас или простата. Защо тогава жените не се изследват за тези мутации, въпреки високите рискове за тяхното здраве?

„НЕ ЖЕЛАЯ ДА ЖИВЕЯ В СТРАХ, АКО РЕЗУЛТАТЪТ Е ПОЛОЖИТЕЛЕН!“

Истина е, че мутации в тези гени определят голям риск от развитие на заболяване, но не е задължително заболяването да се развие. Според Центъра по контрол и превенция на болестите, САЩ, съществуват множество други фактори, които също определят риска от развитие. Това са например ранен цикъл в пубертета, късна менопауза, нощни смени, дълга хормон-заместваща терапия или радиация в гръдната област. Друг фактор е начинът на живот и всекидневните навици и пороци. За съжаление е известно, че именно мутациите крият най-висок риск, но същевременно навременното им откриване би дало информация на пациентите за ограничаване на вредните влияния и определяне на риска за техните наследници.

„НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ИЗСЛЕДВАНЕТО“

На първо място изследването не е необходимо на всеки пациент и не е задължително. Трябва да проведете консултация с Вашия лекар и със специалист по медицинска генетика за определяне на необходимостта според семейната Ви и лична история на заболяванията. Много статистики сочат, че навременната превенция или ранно откриване на рака намаляват разходите по лечение, рехабилитация, реконструкция на гърда и психическия стрес в сравнение с откриването на рака в късен стадий. Също е важно да се отбележи, че ранното откриване на рак води до благоприятен изход от заболяването в 90% от случаите. С напредване на технологиите генетичните изследвания стават все по-достъпни в медицинската практика, но не трябва да се изчаква прекалено дълго до тяхното поевтиняване.

„НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПРЕМАХВАМ ХИРУРГИЧЕСКИ ГЪРДИТЕ И ВЪТРЕШНИТЕ СИ ПОЛОВИ ОРГАНИ“

Това стана доста дискутиран въпрос след операцията на двете гърди, която Анджелина Джоли извърши след получаването на положителен резултат за мутация в BRCA1. Все пак решението дали да се премахне даден орган се взима от пациентите след внимателна и подробна консултация с лекар и генетик. Премахването на гърдите намалява риска от развитие на рак от 87% до 5%, но премахването преди развитие на заболяването не означава изрязване на гърдата. Операциите се извършват, като се премахва само млечната жлеза, слага се имплант и гърдата остава със същата чувствителност и визия.

Независимо какъв е индивидуалният риск от развитие на заболяването, препоръчва се избягване на вредните влияния, поддържане на нормално тегло и умерена физическа активност. Всяка жени, дори и без мутации, може да бъде застрашена, затова редовните прегледи са препоръчителни за всеки.

Коментари