Публикация

След 40 г. мамографията е задължителна за жените

Д-р Татяна Апостолова завършва медицина в МУ- Пловдив. Има специалности по вътрешни болести и медицинска онкология. Работила е като лекар ординатор, ръководител "Лечебна дейност" в КОЦ -Пловдив и началник онкологично отделение в МБАЛ "Джи Мед" - Пловдив.-От месец вие сте началник на новооснованото отделение по медицинска онкология в една от най-модерните университетски болници в Пловдивска област -УМБАЛ "Пълмед". Какво ще предложите на пациентите и с какъв екип ще работите?

- Както и вие казахте, болница "Пълмед" е една от най-модерните в Област Пловдив, т. е разполага с добра материална база и условия. Към това добавям екип от млади, амбициозни, знаещи и можещи хора, както и това, че прилагаме най-съвременните медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Ето това ще предложим на нашите пациенти.


- Разкажете повече за съвременните методи за лечение, например таргетната терапия. Доколко тя може да удължи живота на онкоболните и може ли напълно да излекува рак?

- Прицелната или както още се нарича таргетна или мишенна терапия е лечение с лекарствени продукти, които са насочени към точно определени молекулярни структури или пътища, уникални за туморите.Те действат в таргетната тъкан без значима токсичност в другите здрави тъкани и постигат висок терапевтичен успех. Имам пациенти, започнали лечение с таргетна терапия в четвърти клиничен стадий на онкологичното си заболяване - това е стадият с метастази в различни органи. Към момента те са с напълно обратно развитие на метастазите, т.е. такива не се откриват при изследванията. Водят активен начин на живот, ходят на работа, някои от тях спортуват, радват се на семействата си, децата и внуците си.


- Доколко може да се твърди, че онкологичните заболявания се предават генетично?

- Приблизително 5-10% от случаите на рак се дължат на генетични дефекти, наследени от родителите. Наличието на генетичен дефект не е задължително условие за развитие на злокачествено заболяване. Генетично се предава предразположението към злокачествени заболявания, но проявата е в пряка връзка от начина на живот на човека. Съчетаването на няколко вредни фактора може да доведе до отключване на онкологично заболяване. Рискът от поява на рак нараства и с възрастта. Това, което ни е генетично заложено, за да се прояви е необходимо допълнително въздействие от други фактори, вътрешни или външни.


-Тоест съществуват начини за превенция и на тези заболявания?

- Доказана е връзката на тютюнопушенето и карцинома на белия дроб, както и увеличаване на риска от меланом при излагането на ултравиолетовите лъчи. Вирусните инфекции като хепатит В и хепатит С предразполагат към развитие на карцином на черния дроб, а инфекцията с HPV (човешкия папиломен вирус) има връзка с развитието на карцинома на маточната шийка. Избягването на тютюнопушенето, заседналия начин на живот, стреса - хроничен и остър, консумацията на нездравословна храна, йонизиращата радиация и замърсителите на околната среда са начини за предпазване от отключване на туморни заболявания, било то при генетично предразположение или при липса на такова. Това означава, че здравословният начин на живот в най-общ смисъл може да бъде добра профилактика срещу рака.


- В световния месец за борба с рака на гърдата къде се нарежда България в статистиката за новозаболелите жени, които страдат от заболяването? Каква трябва да бъде профилактиката в тази насока?

- Като цяло заболеваемостта в България от рак на млечна жлеза е по-ниска от средната за Европа. Но карциномът на млечната жлеза е на първо място по честота при жените в структурата на заболеваемост от злокачествени заболявания в България. У нас годишно от рак на гърдата се разболяват почти 4000 жени. По данни от НРР (Национален раков регистър) за 2013 г. общият брой новозаболели е 3997. Всеки гражданин трябва да бъде отговорен за собственото си здраве и активно да търси специалист при оплаквания. Всяка жена трябва да знае и умее как сама да опипва гърдите си и при най -малко съмнение да се консултира със специалист. Това обаче никак не е достатъчно. След 40-годишна възраст периодичното осъществяване на мамаграфия и преглед при специалист са задължителни, както и ехографията на млечни жлези. Подобни прегледи трябва да се правят и при акушер-гинеколози, за да се открият възможно в най-ранен стадий гинекологичните онкологични заболявания, които са също много чести, но открити навреме, са напълно лечими. Отскоро в УМБАЛ "Пълмед" заработи нова мамографска система, така че дамите от гр. Пловдив и областта вече могат да направят своята специализирана профилактика на млечни жлези и на кабинет в ДКЦ "Пълмед".


- Какъв е вашият съвет към пациентите с открито наскоро онкологично заболяване?

- Да се доверят на лекуващия ги екип от лекари. Казвам екип, защото лечението на злокачествените заболявания се осъществява от екип от лекари, най-често това са хирург, химиотерапевт и лъчетерапевт, като всеки един от тях се включва на определен етап в този лечебен процес. И без забавяне да следват техните съвети. Такъв комплексен екип от специалисти е формиран в болница "Пълмед" и той работи с най-новите технологии и лекарствени продукти, познати в Европа и света.

Коментари