Публикация

26,6 % от българите оценяват здравето си като много добро


26,6 на сто от българите оценяват здравето си като много добро, близо 42% - като добро, 20,3 % - като задоволително и едва 11,5% смятат, че като цяло то е лошо или много лошо.

Резултатите са от европейско здравно интервю за 2008 г., които Националният статистически институт представи днес.

Най-доволни от състоянието си са хората от Силистра и Варна. Жителите на Ямбол са тези, които определят здравния си статус като най-лош.

По данни на лечебните и здравни заведения през 2008 г. са хоспитализирани 24 на сто души от населението.

Наличие на хронично заболяване или на здравен проблем посочват 37,5 % от анкетираните в страната.

Делът на хората с такива заболявания е по-висок в областите Ловеч (58,7%), Габрово (56,2%) и Ямбол (55,4%), а най-нисък - във Враца (24,5%), Благоевград (25%) и Пловдив (27,3%).

Най-разпространеното хронично заболяване у нас, от включените във въпросника, е хипертонията. С високо кръвно налягане са 23,3 на сто от българите, или 1 529 311 души.

Тютюнопушенето, което се сочи от специалистите като един от най-рисковите фактори за разпространяването на белодробни, онкологични и сърдечно-съдови заболявания, е най-разпространено в Северния централен район (Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра) и Северозападния район (Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен). Най-нисък е делът на пушачите в Североизточния район (Варна, Добрич, Търговище, Шумен).

Европейското здравно интервю е част от Европейската система на здравни изследвания, чиято цел е да се оценят здравния статус, начина на живот и използването на здравни услуги от населението на ЕС.

Резултатите от изследването са публикувани на сайта на НСИ.

Коментари