Публикация

От печата: Болница иска 15 хил. лв. такса раждане

Срещу 300 лв. учат бъдещите родители как да сменят памперс


Бременни и техните близки са принудени да броят купища пари в болниците, за да се грижат за тях както трябва, докато раждат. 15 000 лева е платила жена в голяма частна акушеро-гинекологична болница в София, в която е дала живот на рожбата си, съобщава в. „Монитор”.

Бременността на жената протекла нормално. През този период е била в болница само за няколко дни и след това за самото раждане, разказват пред изданието от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в Националната здравноосигурителна каса. След раждането обаче се получава усложнение, хоспитализират я повторно и искат още 1950 лева. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лева. 

В друга многопрофилна болница в София пациентка е платила 1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения, отбелязва още вестникът. 680 лв. е дала за престой в интензивна стая, а други 600 лв. - за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице.
Същата болница предлага различни услуги за бременни. Например подготовка на семейството как да се грижи за бебето струва над 300 лева. Срещу тази сума бъдещите родители слушат лекция как да подменят памперс.

Хилядарки за раждане искат не само в частните, но и в държавните болници, независимо че и двата вида лечебни заведения имат сключени договори с НЗОК, която плаща за това, става ясно още от статията. За нормално раждане от началото на 2016 г. касата плаща по 580 лева както за здравноосигурени, така и за неосигурени. Анестезията е включена в цената на клиничната пътека.
 
От всекидневника съобщават и за млада жена с просрочен термин, която чака пет денонощия, за да извадят бебето й със секцио в университетска болница в столицата. Медиците й съобщили, че детето е много голямо и трябва да бъде извадено оперативно. В болницата изборът на екип струва 900 лева, а ако в него има професор – 1500 лева. В последния момент възрастен лекар решава да я оперира. Не взима пари, тъй като за спешни състояния Цезаровото сечение е безплатно. За него здравната каса превежда пари, допълва изданието.

Коментари