Публикация

Все повече пациенти избират модерните хирургични методи

Д-р Валерий Дойчев е началник на Отделението по урология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“


Работя в целия спектър на урологични изследвания и лечение - ехография, трансуретрална хирургия, резектоскопия, приложение на флексибилни техники. Имам сертификат за лазерна терапия. 

Разполагаме с цялата апаратура за изброените техники и методи – ще спомена още литотриптерите, уретерореноскопи – флексибилни, ригидни, семиригидни. Имаме пълен набор за трансуретрална хирургия и резектоскопия - за всички възрасти. Благодарение на доброто оборудване, новите технологии и опитните специалисти от 10 операции вече само една се извършва с отворена хирургия. Работим в голямото мнозинство от случаите трансуретрално или с други способи извън отворените (класически) оперативни техники.

 

Предимството е, че престоят на пациента в болница е обикновено два-три дни, а и възстановяването е несравнимо по-бързо - след десетина дни пациентът може вече да се върне в обичайния си режим на живот и работа. Преди, след отворените операции болничният престой беше 10-12 дни. Понеже по-бързото връщане на работоспособността на пациента е важен показател, затова НЗОК поощрява всички лечебни заведения за инвестиции в нова, съвременна апаратура. Но това не пречи изключително ясно касата да отбелязва в наредбата, че скъпоструващите консумативи се заплащат от пациента. Това включва стентове, резекционни бримки, както и сумите за лазера, макар че лазерният метод влиза в лечението по т.нар. клинична пътека. Ние обясняваме на пациента каква е стойността на консуматива и ако той е съгласен, подписва формуляр за предварително съгласие.

Все повече пациенти предпочитат метод, различен от отворената хирургия – най-вече заради това, че новите методики са с приемливи ценови нива. Когато един стент е 40-60-70 лева, една нефростома е 80-90 лева, а резекцията като консуматив струва 180-240 лева, пациентите разбираемо приемат. Но при лазерното лечение не всички могат да си позволят 3 500 лева. А искам да кажа, че нашата цена е наполовина от рутинните цени в някои болници в София, Варна, Плевен и т.н. Това се дължи на изключително адаптивната политика, към която се придържа финансовият мениджмънт на болницата.

Най-честите заболявания в момента ангажират простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците. Вече има и почти пряк доказателствен материал за връзката между Чернобилската катастрофа, както и наличните ендемични зони с най-висок канцерогенен индекс за увеличението на рака на простатата, на пикочния мехур и на гърдата при жените. На трето място е факторът хранене при българите, с всичките т.нар. добавки в дълъг списък на етикета. Да не говорим за храните, които директно са заместени. Не подлежи на съмнение ролята на въздуха, който дишаме, химическите фактори, тютюнопушенето, наркоманиите и т.н.

Коментари