Публикация

Дете на годинка почина в бургаската болница, родителите искат проверка

Лекари се борили 12 часа за живота му 


Дете на една година почина в бургаската болница на 18 октомври, два дни след като е било прието по спешност с гърчове, съобщава в. „24 часа“.

Според медицинската документация причина за смъртта на Кристиян е „епилептичен статус мозъчен оток“. 
Детето постъпило в Спешното отделение в късния следобед на 16 октомври след гърч, получен у дома. В понеделник, 17 октомври, вечерта родителите са получили от дежурния екип на отделението по реанимация обнадеждаваща информация, но на следващата сутрин им съобщили, че синът им е починал. Взети са тъканни проби, изследванията ще са готови след месец, става ясно от публикацията.

Родителите подлагат обаче под съмнение лечението в болницата и настояват за проверка по случая. Подготвят и жалба до прокуратурата. 
Семейството живее в Германия. Там детето на два пъти влизало в болница заради температурни гърчове, правени са му редица изследвания, но епилепсия не е установена, твърди майката.

Над 12 часа реаниматорите на УМБАЛ - Бургас, са опитвали да съживят малкия Кристиян. Изказваме съболезнования на семейството и уверяваме, че нашите лекари са направили всичко по силите си да спасят живота му“, казват от ръководството на лечебното заведение. 

Гърчовете са били тежки, с голяма продължителност и потискащи дишането и сърдечната дейност. Наложила се е интубация и поставяне на вентилационно дишане. В продължение на час и половина лекарите са извършвали сърдечен масаж и кардиопулмонална реанимация. Въпреки усилията обаче малкият пациент починал. 

Според лекуващи лекари причина за гърчовете е т.нар. дебют на епилепсия. Предположенията им се обуславят от симптомите и от факта, че е налице фамилна обремененост. За около 36 часа детето е получило общо 8 тежки гърча, отбелязва вестникът.
 

Коментари