Публикация

Болници искат гратисен период за втори специалист


Управители на лечебни заведения в Пловдивска област настояват в писмо до Министерството на здравеопазването за гратисен период за изпълняването на изискването за втори тесен специалист във вътрешните отделения.

Според директорите на болниците в Карлово, Първомай и Раковски осигуряването на профилираните медици създава трудности и е логично да бъде разрешено, както досега, работата им да се изпълнява от лекар с обща специалност „вътрешни болести”, който да се контролира от специалист.

Поради липсата на втори пулмолог, ендокринолог, кардиолог, травматолог и гастроентеролог, вътрешното отделение в първомайската болница е пред закриване, а здравното заведение ще работи с 20 клинични пътеки по-малко.

От болниците настояват пред МЗ за повече яснота относно провежданата реформа, както и да им се даде възможност постепенно да покриват стандартите и критериите.

Един от основните проблеми е липсата на информация по отношение на делегираните бюджети. „ Все още не се знае и върху какви финансови лимити трябва да се  организира дейността на лечебното заведение, с какви пари ще разполагаме от страна на касата”,  заявиха от двете големи болници в Пловдив, УМБАЛ”Свети Георги” и бившата окръжна.  

Въпреки трудностите обаче, реформа в здравния сектор е наложителна и участвалите в срещата директори заявиха, че застават зад нея и министър Нанев.

Коментари