Публикация

В АГ-болницата лекуват ракови заболявания с модерен апарат

В АГ-болницата лекуват ракови заболявания с модерен апарат

344 жени са починали от предракови изменения и рак на маточната шийка за година


Предракови изменения и рак на маточната шийка лекуват във варненската АГ-болница със съвременна методика. В здравното заведение е сформиран квалифициран екип от специалисти за лечение на гинекологични и онкогинекологични заболявания, сред които и тримата национални консултанти по акушерство и гинекология проф. д-р Стефан Иванов, доц. Д-р Емил Ковачев и д-р Радослав Минков.

На ежегоден цитологичен контрол подлежат жените от 25 до 60 години, а при две последователни негативни цитонамазки интервалът за наблюдение става тригодишен. Цитологичният скринингов метод е единствения възможен и прилаган метод при гинекологични заболявания. Въведен е от Жорж Папаниколау за първи път в САЩ. Друг метод е колпоскопският метод за ранно откриване на предракови и ракови лезии на шийката на матката, въведен за първи път от Ханс Хинзелман в Германия. Трите метода цитологичен, колпоскопски и биопсичен се съчетават в името на ранната диагностика и лечение на предраковите и раковите лезии на шийката на матката.

Напоследък с голяма сила навлезе нов скринингов метод /LBC/, въведен от американска фирма в Калифорния. СБАГАЛ – Варна, разполага с такъв апарат за съвременната диагностика и лечение на предраковите и ракови лезии на шийката на матката. LBC може да се провежда на 3-годишен интервал и увеличава ефективността на скрининга с 25-30 %, съобщи проф. д-р Стефан Иванов, д.м.н., ръководител на катедрата по акушерство и гинекология в МУ, която е базирана в АГ болница.

Според Националния раков регистър новозаболелите жени от 2005 до 2016 година са нараснали от 1068 на 1240. Най-засегнатите възрастови групи са от 40 до 50 години. В напредналите трети и четвърти стадии са 33 % от пациентките. За една година са починали 344 жени. Динамиката на заболяемостта е на непрекъснато нарастване. В 70-75 % от предрака и рака на маточната шийка се причинява от HPV – човешки папилома вирус инфекция /ЧПВ/.

Общо ЧПВ са повече от 90 типа. Като канцерогенни общо се считат типовете 26, 53 и 66. Нискорисковите типове 6, 11, 40, 42 и други могат да причинят дисплазии или кондиломи на долния генитален тракт, но рядко причиняват ракови лезии. Най-висок пик на ЧПВ инфекции са от 20-30 годишна възраст. Времето за превръщането на предраковите лезии в рак се движи от 12-18 месеца до 10 години, коментира проф. Иванов.

Началото на заболяването е асимптоматично. Първият клиничен симптом е наличие на „бяло течение”, контактно кървене се среща в 4/5 от болните, болката е късен симптом. За профилактика в развитите индустриални страни масово се прилагат две ваксини от 15 до 25-годишна възраст и от 25 до над 55 години. Напоследък се ваксинират и момчета в Австралия. Чрез профилактика и превенция в развитите страни се стремят да откриват рака рано и да лекуват почти 100% това коварно онкогинекологично заболяване.

Коментари