Публикация

Над 220 хиляди българи- с наднормено тегло

 Над 220 хиляди българи- с наднормено тегло

Национално проучване за хранене на населението над едногодишна възраст показва значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до петгодишна възраст


Последните данни на Световната асоциация за изследване на затлъстяването сочат, че в световен мащаб близо 224 милиона души са с наднормено тегло. За България статистиката показва, че около 225 хиляди души имат различна степен на затлъстяване. По отношение на децата данните също са тревожни. Глобално над 14 на сто от малолетните са с повече от допустимите килограми, а в България бележим своеобразен негативен рекорд с около 26 процента пълни деца. По този показател сме на пето място в Европа.

Според световно приетия медицински стандарт деца със затлъстяване са

тези с индекс на телесната маса по-голям от 25, а при възрастните – по-голям от 30. Такова тегло често води до нарушен глюкозен толеранс и до неинсулинозависим диабет, хипертония, чернодробна стеатоза („омазняване“ на черния дроб).

Националното проучване за хранене на населението над едногодишна възраст показва значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до петгодишна възраст – 7,1% през 2014 г. в сравнение с 3,3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаляване на честотата на разпространение на затлъстяването - 2,7% през 2014 г. в сравнение с 5,4% през 2004 г.

Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини и на готварска сол; ранна консумация на алкохол; честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба, на плодове и зеленчуци.


Източник: jivotatdnes.bg

Коментари