Публикация

7 вида храни, които предпазват зрението

7 вида храни, които предпазват зрението

Правилното хранене е важна част от грижата и предпазването на очите


1. Храни, съдържащи високи количества лутеин и зеаксантин -това са два важни антиоксиданта, които предпазват  ретината.Човек може да си ги набави единствено д чрез храната, защото не се синтезират от човешкото тяло. Храни, богати на лутеин и зеаксантин:
- зеле, спанак,броколи, брюкселско зеле, тиквички, грах, ряпа, марули и царевица
- жълтъкът на яйцето
-  манго, праскови, пъпеш, папая и киви,мандарини

2 . Храни, съдържащи цинк. Цинкът  е антиоксидант с противовъзпалителен ефект.Участва в снабдяването на ретината с витамин А и помага при кокоша слепота:Съдържа се в:
- морските дарове - като стриди и раци 
- тиквените семки и сусамът 
- говеждият черен дроб 
- червен фасул

Внимание: предозирането с цинк може да доведе до анемия

3. Омега-3 мастните киселини играят важна роля за предотвратяването или забавянето на очните болести. Сухотата в очите често се дължи на недостиг или пълна липса на Омега 3 мастни киселини. Може да си ги набавите с:
- тлъстите риби - като сьомга и скумрия 
- риба тон,сардини 
- орехи и ленено семе
- хранителни добавки

4. Храни с високо съдържимо на вит.Е . Витамин Е пази очите от вредното действие на свободните радикали и възпрепятства развитието на катаракта и възрастовата дегенерация на макулат. Витамин Е се съдържа в:
- бадеми, слънчогледово семе, фъстъци и лешници

5. Храни, богати на вит.А - мощен антиоксидант, предотвратяващ вредното въздействие на свободните радикали в очните лещи. Богати на витамин А са:
- кайсии, пъпеш и тиква, моркови, сладки картофи

6. Храните с високо съдържание на витамин С спомагат за поддържането на кръвоносните съдове в очите в добро състояние и намаляват риска от катаракта:Това са:
- портокали, праскови и ягоди
- домати и червени чушки

7. Храни, богати на флавоноиди (антоцианиди). За тяхсе смята, че имат свойството да възпрепятстват развитието на катаракта. Флавоноиди в големи количества се съдържат в:
 - черните боровинки,касис, малини, ягоди, къпини

 

 

Коментари