Публикация

Увеличават се пациентите с алкохолно увреждане на сърцето

Д-р Светлана Николова е завършила медицина във Варна. Първо взема специалност по вътрешни болести в София, а след това и по кардиология в Националната кардиологична болница в столицата.


 Д-р Светлана Николова е завършила медицина във Варна. Първо взема специалност по вътрешни болести в София, а след това и по кардиология в Националната кардиологична болница в столицата. Практиката е оборудвана с цялата необходима техника – електрокардиограф, ехограф, ЕКГ холтер и холтер за артериално налягане,апаратура за велотест.

В днешно време, ако човек няма болки и оплаквания, трудно може да бъде мотивиран да отиде на лекар. Но хората, които повече четат и се информират, знаят, че след 40-годишна възраст е необходимо да се направи профилактичен кардиологичен преглед. Това е от особена важност за пациентите с обременена фамилна анамнеза, т.е. имат родители и други близки кръвни роднини, починали преж девременно или боледуващи от сърдечносъдови заболявания.
 В моята практика най-многобройната група пациенти са тези с артериална хипертония. На второ място е исхемичната болест на сърцето и най-малко са със сърдечна недостатъчност. Разбира се, паралелно с основната патология се установяват и различни видове ритъмнопроводни нарушения на сърдечната дейност.
 Прави впечатление увеличението на случаите на млади мъже с дилатативна алкохолна кардиопатия. Много хора не си дават сметка, че ексцесивната употреба на алкохол може да увреди тежко не само черния дроб, но и сърцето. То се разширява и помпената му функция сериозно се влошава. Възможностите за лечение в този случай са много ограничени.
  За установяване на състоянието на сърдечносъдовата система винаги назначавам кръвна картина, за да видя хемоглобина, тъй като една анемия може да даде сърдечни оплаквания;кръвна захар, пълен профил на холестерола – общ, LDL, HDL, VLDL и триглицериди, както и пикочна киселина, защото високите нива се доказаха като допълнителен рисков фактор.
Измерването на артериалното налягане и в домашни условия, и в кабинета е задължително. За нормални граници приемаме до 140 на 80 мм живачен стълб. До 150 на 90 може да се опита с промяна в хранителния и двигателния режим, но над тези стойности не трябва да се изчаква, а задължително се назначава медикаментозно лечение. Тук искам да опровергая един често срещан страх от „изравняване на границите на кръвното”. Такова понятие в кардиологията не съществува, нито нещо страшно се очаква в такава ситуация. Когато систолното и диастолното налягане са приближени,просто или едното е по-ниско, или другото е по-високо. От това може да има известен дискомфорт, но само толкова. Важното е пациентите да разберат, че лекарствата срещу хипертония се приемат постоянно и в продължение на години. Това заболяване не е като вирусна инфекция, която преминава за една седмица. Дори след нормализиране на стойностите лечението трябва да продължи, защото спирането му със сигурност ще доведе отново до ново покачване на кръвното. По-младите хора по-трудно свикват, че трябва постоянно да пият лекарства, но когато им се обясни внимателно, в крайна сметка разбират защо това се налага.
Другите изследвания, които правя, са ЕКГ, ехокардиография, ако се налага – холтер и ЕКГ под натоварване. Важно е пациентите да се доверят на един кардиолог и да го посещават при оплаквания или през период, който лекарят е определил. Повод за спешна консултация е стягането и болката широко в гърдите отпред, разпространяваща се към двете ръце и понякога към долната челюст. Също така чувството на задух, задъхване и безсилие при минимални усилия. Единичните пробождания в гръдния кош вляво обикновено не са от сърдечен произход, а от междуребрените нерви.

За консултация с д-р Николова - телефони:
0899 976 462, 056/813404, приема частни
пациенти и с направление от НЗОК. Бургас,
ул. „Ген. Гурко” № 53

Коментари

Хич не се съмнявам. Алкохолизирането е повсеместно. Правят ми впечатление младежи с бутилки по улиците, сякаш е нещо нормално