Публикация

БЛС иска касата да плаща само за основния пакет

БЛС иска касата да плаща само за основния пакет

Допълнителният да се поеме от частните фондове, а минималната лекарска заплата трябва да е над 2600 лева, заяви д-р Галинка Павлова


 

"Настояваме задължително да стане ясно какво влиза в основния пакет медицински дейности и само той да се заплаща от здравната каса“, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на кръгла маса, организирана от БЛС по случай 24 октомври – Протестния ден на европейските лекари. По думите й допълнителният пакет трябва да се поеме от частните фондове. Това обаче означава промяна на целия здравноосигурителен модел и втората вноска да влиза не в НЗОК, а в застрахователните дружества.

Идеята на здравното министерство е и допълнителният пакет да се покрива изцяло от здравната каса, тъй като допълнителния стълб на здравното осигуряване в момента реално не функционира, а годишно частните фондове кумулират едва около 120 млн. лв.

„Обществените средства за здравеопазване са крайно недостатъчни, затова трябва да се увеличи здравната вноска, държавата да започне да осигурява лицата, за които отговаря върху минималния осигурителен доход“, посочи председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Само така пациентите нямало да са принудени да вадят джоба си 4 млрд. лева годишно, за да се лекуват. Съсловната организация поиска от властта да се съобрази с нейното предложение за това колко да са парите за здраве за догодина. Според БЛС в бюджета на касата за 2017 г. трябва да бъдат предвидени още 273 млн. лева, от предвидените в момента 3,452 млрд. лева.

Докторите настояват и държавата да отделя поне 6,2 % от брутния вътрешен продукт за здраве, вместо сегашните 4,2 %. БЛС пресметна и че минималната заплата за начинаещ лекар без специалност трябва да е 1373 евро, ще се бори също и за отпадане на лимитите в болниците.

„България има нужда от нов закон. Молбата ми към специалистите е да предложат нов проект, аз ще дам заплатата си до края на мандата ми на този екип, който го направи. Това са около 50 000 лв. Но законът трябва да отговаря на 4 основни фактора: Първото условие е справедливост – дори да съм беден, да мога да отида в болница. Второ – ако ако съм се старал и съм учил повече, получавам по-висока заплата и плащам по-високи вноски, трябва да получа нещо повече. Третото е проектът да е политически устойчив – в него да има елементи на лявото и дясното. Последното условие е да е с нулев ефект към държавния бюджет. Защото няма държавник, още по-малко финансов министър, който да каже, че ще вади пари от хазната, за да ги даде за здраве“, заяви пред участниците в кръглата маса депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих.

 

Коментари

"няма държавник, още по-малко финансов министър, който да каже, че ще вади пари от хазната, за да ги даде за здраве“, заяви пред участниците в кръглата маса депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих.С такава нагласа.....