Публикация

1/3 от храната ни съдържа ГМО


Една трета от храната, която консумиране, съдържа генно-модифицирани организми, алармираха в Пловдив научни работници, еколози, общественици и специалисти по здравословно хранене.

Те допълниха, че никой не предоставя на потребителите информация за съдържанието на ГМО в храните.

„Това са противоестествено култивирани по генетичен път организми, които разстройват нормалния геном на обработения растителен или животински вид”, поясни ст.н.с. д-р Валентина Божкова.

Тя предупреди, че храните, произведени от тях, носят риск както за живота и здравето на хората, така и за глобални екологични бедствия. Главната опасност е в това, че въздействието на генномодифицирани организми върху човешкото здраве не е достатъчно изследвано и поради това то може да е катастрофално и необратимо.

Д-р Божкова  призна, че няма данни и за обратното, но съществува информация за увреждания на опитни животни, върху които е експериментирано с ГМО.

Фитопатологът проф. Стойчо Каров представи данни от Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ, където от 2004 г. се провеждат изследвания за съдържанието на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа.

Най-масово това са соя, царевица и ориз и в десетки случаи е установено трансгенно наличие многократно над допустимата норма. Като пример професорът посочи царевичния тостерен хляб „Златна Добруджа”, няколко марки шоколадови вафли, различни видове салам, колбаси, кайма и предпочитаните от децата корнфлейкс и снаксове. Експертът изтъкна, че макар и публикувани в Интернет, тези данни умишлено се неглижират.

Тази неделя в София и Пловдив неправителствени организации, учени от областта на биотехнологичното земеделие и специалисти по храненето организират протести срещу промените в Закона за ГМО.

В 13:00 часа пред Централната поща в Пловдив „Зелени Балкани” и „Граждани за Рила” ще проведат информационна кампания за вредата от генномодифицираните храни.
Ще започне и подписка срещу приемането на промени на Закона за ГМО, който съществува у нас от 2005 г.
Всеки може да подкрепи инициативата и в интернет на адрес: www.ForTheNature.org.

" }-->

Коментари