Публикация

Новородените трябва да спят при родителите си - категорични са педиатрите

Новородените трябва да спят при родителите си - категорични са педиатрите

Нови препоръки на специалистите сочат, че спането на бебетата при мама и тате може да спаси живота им


Новороденото трябва да бъде слагано да спи по гръб
Новороденото трябва да бъде слагано да спи по гръб

Доклад,  представен на годишната конференция на Американската академия по педиатрия в Сан Франциско, публикуван в Pediatrics и цитиран от Франс прес хвърля нова светлина върху болезнената тема за внезапната смърт при бебетата. Само в САЩ над 3500 бебета умират по време ан съня си, сочи страшната статистика на Американската академия по педиатрия. Възглавници, одеяла, плюшени играчки са едни от предметите, ставащи причина за фаталния край. Детето може да се задуши в завивките и ако е в самостоятелна стая няма как да бъде спасено. Затова педиатрите препоръчват бебетата да спят в стаята на родителите поне до навършване на шест месеца. Така родителят ще може да реагира максимално бързо и да има наблюдение над пеленачето по време на съня.

Спането на бебето в стаята на родителите му намалява с 50 на сто риска от внезапна смърт, подчертават специалистите.

Препоръките на специалисти посочват и позата, в която трябва да бъдат поставяни пеленачетата за сън - те трябва да са поставени по гръб и в никакъв случай не трябва да са завити с тежки завивки, които предизвикват прегряване.  Педиатрите напомнят на родителите, че физическият контакт между новороденото и майката  непосредствено след раждането, независимо дали то е по естествен път или чрез секцио, е изключително важен за здравословното му състояние - регулира сърдечния ритъм .

Коментари

Аз не мога да разбера как родителите могат да оставят новородено на месец два, та дори току що родено да спи само и те да си спят спокойни. Толкова ли е по-важно личното им спокойствие? Моите деца са се отделяли в самостоятелна стая чак като станат на година-две и пак съм ги проверявала през нощта