Публикация

Яйца срещу старческа дегенерация на макулата


Очното заболяване дегенерация на макулата е една от главните причини за загубата на зрение при възрастните хора. Сухата дегенерация на макулата обикновено се развива прогресиращо.

Засега не е открито стандартно медицинско лечение срещу тази болест. Лекарите обикновено предписват приемането на добавки от лутеин и/или антиоксиданти. 
Сухата дегенерация на макулата се причинява от разрушаването на клетки в една малка област в задната част на ретината, наречена макула, което води до загуба на централното зрение. Причината за разрушаването на епителните клетки на ретината под макулата е оксидацията от светлината.

Макулата е пигментирана с лутеин, зeаксантин /zeaxanthin/ и мезо-зеаксантин /meso-zeaxanthin/. Тези пигменти служат като филтри срещу светлината и предпазват от фотооксидация клетките на ретината под макулата. Освен това те са силни  антиоксиданти. Лекарите препоръчват увеличаване на концентрацията на тези пигменти, което може да стане както чрез приемане на хранителни добавки, така и чрез храната. Особено богати на тези пигменти са яйцата.

Неотдавна бе изследван ефектът от консумацията на яйца върху концентрацията на пигментите лутеин и зеаксантин при група от 69-годишни пациенти . Пациентите изяждали по 2 или 4 жълтъка на ден, след което била измерена оптичната плътност на макуларния пигмент -  обикновенно тя е пропорционална на концентрацията.

Оказало се, че плътността на макуларния пигмент се увеличила значително, особено при пациентите, които приемали по 4 жълтъка на ден. 

През последните години бе налагано схващането, че яйцата повишават холестерола и се препоръчваше ограничаване на тяхната консумация, но повечето изследвания показаха, че тази хипотеза е неоснователна. Истината е, че яйцата са много полезни, те са богат източник на много хранителни вещества.

В рамките на изследването учените проверили и ефекта от приемането на жълтъците върху нивото на холестерола в кръвта. Независимо от броя на приеманите жълтъци пациентите не променили показателите си на HDL, LDL или триглицеридите.

Трябва да се отбележи, че пациентите, участвали в проучването са приемали статини. Учените решили, че не е етично да хранят хората с яйца, без да им се дават статини, въпреки че статините инхибират синтезиса  на холестерола, а не неговото усвояване от храната.

Източник: yourhealthbase.com

Коментари