Публикация

Ново хапче за спешна контрацепция се свързва с аборт


Британски учени са разработили орален контрацептив, който действа до 5 дни след секс без предпазни средства, което е по-дълго от всички останали налични препарати на пазара, но някои експерти се съмняват, че това хапче всъщност предизвиква ранен аборт.

Резултатите от клиничните изпитания на препарата (еllaone) са публикувани в сп. Лансет. Те са проведени с повече от 5500 жени и показват, че може да предотвратяват две трети от нежеланите бременности, ако се приеме в рамките на 72 часа (като другите контрацептиви), но може да се използва и 5 дни след акта – тогава ефикасността му е 50%.

Специалистите, които са против абортите, твърдят, че хапчето прекъсва много ранна бременност. Техният аргумент е, че при приемането на спешна контрацепция до 24 часа съществува вероятността да няма оплодена яйцеклетка, което означава, че няма бременност. Продължителното действие на новата таблетка обаче вече надхвърля контрацептивните му свойства и го поставя при медикаменти за предизвикване на аборт, твърдят експертите.

Създателите на еllaone отхвърлят тези твърдения и поясняват, че веществата забавят освобождаването на яйцеклетка, а не унищожават вече формирани ембриони.

Въпреки доказаната му ефикасност, новото хапче е скъпо и на този етап се разпространява с рецепта само във Великобритания.

" }-->

Коментари