Публикация

Над 200 лв. дава българинът годишно извън здравните вноски

Над 200 лв. дава българинът годишно извън здравните вноски

На ръба на пропастта сме, предупреждава председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев


Българинът дава от джоба си по 248 лева годишно за здравеопазване извън вноските за здравно осигуряване. Това са данните на нова статистика, която бе оповестена от Българския лекарски съюз.

БЛС настоява бюджетът на здравната каса за догодина да бъде увеличен с 273 млн. лева. Нашата здравна система функционира при ежегоден недостиг на финансов ресурс. Това коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на кръгла маса по повод 24 октомври - Протестен ден на европейските лекари.

40,4% от разходите за здравеопазване у нас са за сметка на пациентите при 16,6% за страните от ЕС. Според анализи на Световната здравна организация България е изразходвала 4,2 от БВП за здравеопазване. За сравнение, за същото перо в Грузия се отделят 7,42% от БВП.

Освен повече пари за здраве, от Българския лекарски съюз поискаха и отпадане на лимитите при болничните бюджети. Планираният бюджет на здравната каса за догодина за съжаление не е по-голям от тазгодишния, дори в отделни моменти е по-малък, изтъкна председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев. 

БЛС настоява за увеличаване на бюджета на НЗОК и за да се реализират и на практика обещаните увеличаване на заплатите на работещите в сектора. Д-р Грозев отчете, че минималната нетна заплата на европейския лекар е два пъти по-висока - 1 470 евро. В Родопите, Северозападна България липсват общопрактикуващи лекари, алармира той. Ежегодно БЛС издава удостоверения на 350 - 400 лекари, които желаят да напуснат страната.

"Знаете ли къде сме - на ръба на пропастта. Първенци по смъртност, отрицателни демографски тенденции, средната възраст на лекарите ни е предпенсионна. В момента чрез множество рестриктивни мерки здравната каса и Министерството на здравеопазването се опитват да намалят публичните разходи за здравеопазване", коментира д-р Грозев. 

 

Коментари