Публикация

Проблемите с кръста тръгват от заседналия живот

Д-р Дора Иванова е завършила медицина през 1988 г. в МУ Варна. Придобива специалност физикална и рехабилитационна медицина през 1999 г. в гр. София. Специализира лазертерапия, мануална терапия, мезотерапия и неврална терапия.


 Д-р Дора Иванова е завършила медицина през 1988 г. в МУ Варна. Придобива специалност физикална и рехабилитационна медицина през 1999 г. в гр. София. Специализира лазертерапия, мануална терапия, мезотерапия и неврална терапия. От 2000 г. има частна практика в Бургас. Една от първите, които прилагат лазер терапия и лазерна акупунктура в областта на физиотерапията.

  Дисковата херния е едно от най-разпространените заболявания на гръбначния стълб. Обикновено засяга хора над 40 г., но не са малко случаите на пациенти около 25 г. Основната причина са обездвижването и продължителното седене пред компютъра или в офиса. Прекомерното физическо натоварване също е рисков фактор, особено ако преди това човек дълго време е водил застоял начин на живот. 
  Ето и два съвета: Ако вече имате проблеми с кръста, но се налага да носите тежко, задължително разпределете тежестта в двете ръце. При обличане и обуване най-добре бъдете седнали, а не прави!
  Симптомите на дисковата херния са силна болка, усилваща се при натоварване и нощно време, понякога изтръпване в ръцете или краката. Болката обаче не винаги се усеща само в засегнатото място, а се разпространява и към други части на тялото по хода на нервните окончания. Често пациентите мислят, че имат проблем с коляното или тазобедрената става, а диагнозата се оказва дискова херния. Възможно е едновременно да се развива и друго заболяване като коксартроза например. Понякога болка в рамото може да е първият симптом при шийна дискова херния.  
  Физиотерапията е съществена част от комплексното лечение както при дисковата херния, така и при други неврологични и ставни заболявания. Вече и у нас навлязоха модерни и ефективни техники, които помагат за по-бързото възстановяване на пациентите. Опитът ми показва, че много добри резултати дава лазерната акупунктура. При този метод използваме точките от китайската медицина, а светлинният лъч замества акупунктурната игла. Лъчението прониква в дълбочина, като има възможност да се настройва на определена честота, в зависимост от заболяването. Чрез лазерната акупунктура постигаме обезболяване и регенериране на тъканите, като в същото време има и противовъзпалителен ефект. Процедурата продължава около 20 минути, безболезнена е и се понася много добре от пациентите. Може да се прилага и при много силна болка.
  Кога терапията ще даде ефект, зависи много от реактивността  на организма. Наскоро имах пациентка на 70 г., която не можеше да спи нощем заради силната болка. Лекувана в болница с медикаменти и инжекционно, но без резултат. След петата процедура жената се почувства значително по-добре. При повечето облекчението започва 30-40 дни след началото на процедурите.  
  Във физиотерапевтичен център „Вита“ прилагаме и други съвременни подходи за лечение на неврологични и ставни заболявания. Един от тях е дълбоката осцилация, при която чрез вибрации се прониква в тъканите и се стимулира възстановяването им. Използва се и при лечение на дископатия, остеоартрит, шипове и други мускулно-ставни проблеми.
  Разполагаме и с високоенергиен лазер-ХИЛ, който има изключително добър ефект при заболявания на опорно-двигателния апарат – при артрози, тендинити, парези, след травми и оперативни интервенции. 
  Друг модерен метод е ТЕКАР терапията, при която върху организма се въздейства с високочестотни токове. Имат много добър противовъзпалителен ефект, стимулира производството на колагени еластин в тъканите и прави лимфен дренаж в областта на засегнатата зона. 
  Прилагаме още гунафореза (с колаген амп.), апаратен и мануален лимфен дренаж, кинезитерапия, нискочестотно магнитно поле, електротерапия, ултразвук, електростимулация и др. Електростимулацията действа много добре при парези. На всички пациенти изготвяме индивидуален комплекс от упражнения. Те отнемат около 15 минути на ден и резултатите показват, че когато ги спазват, хората се чувстват значително по-добре. За пациентите с хронични заболявания е препоръчително да правят физиотерапия един-два пъти годишно. 

За контакти с д-р Иванова: Физиотерапевтичен център „Вита“, Бургас
Тел: 0898 22 03 20 

Коментари