Публикация

Ракът на маточната шийка е предотвратим и лечим!

Всяка година близо 340 жени в България умират от форма на рак, която може да бъде предотвратена. Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените и ако бъде оставен да се развива без наблюдение и лечение, води до фатален край.


Твърде висока смъртност

Всяка година близо 340 жени в България умират от форма на рак, която може да бъде предотвратена. Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените и ако бъде оставен да се развива без наблюдение и лечение, води до фатален край.

Жените могат да бъдат предпазени от него, тъй като е възможно да се уловят „ранни предупредителни сигнали“ в клетките на маточната шийка много преди те да се превърнат в ракови.

Много от жените, които умират от рак на маточната шийка са на възраст между 40 и 50 години или дори и по-млади.

От какво се причинява рака на маточната шийка?

Почти всички видове рак на маточната шийка се причиняват от инфекция с определени типове човешки папиломен вирус (HPV). Съществуват над 200 типа HPV  и в зависимост от връзката им с рака на маточната шийка се разделят в групи. На практика при всички жени с инвазивен карцином на маточната шийка се доказва HPV инфекция и 70% тя е с типове HPV16 и HPV18. Наличието на инфекция обаче НЕ ОЗНАЧАВА, че ще се развие рак.

В повечето случаи инфекцията е краткотрайна и организмът сам се очиства от нея, т.е. тя не предизвиква симптоми и не причинява увреждания. Ако обаче не настъпи самоочистване, заразените с HPV клетки могат да се превърнат в предракови. Този процес отнема много години и дори десетилетия.

Заразяването с HPV става чрез полов контакт с вече заразено лице.

Как може да се предотврати ракът на маточната шийка?

Междинният период от настъпване на изменения в клетките до развитие на раково заболяване е дълъг. Стандартният метод за взимане на такива клетки е ПАП теста.

Стандартното изследване включва взимането на цитонамазка – взимане на клетки от стената на маточната шийка.

Какво е LuViva® Advanced Cervical Scan?

Иновативна медицинска технология за изучаване състоянието на тъканите чрез метод наречен флуоресцентна спектроскопия чрез използване ефекта на биофотониката.

LuViva е неинвазивен метод, който в реално време дава възможност да се получи диагностична информация за състоянието на покривния епител на маточната шийка, което служи като маркер за предрака на маточната шийка. Апаратът оценява структурни и биохимични промени на клетъчно и субклетъчно ниво. Принципът на работа на устройството се базира на излъчването на лъч светлина. Лъчът отразена светлина се връща към измервателната камера на спектрометъра, където се извършва анализ на отразения лъч. Информацията се обработва от компютърна програма и резултатът се получава след по-малко от 2 минути, което е значително предимство.

Знае се, че предрака на маточната шийка започва от клетки разположени в дълбочина. При цитонамазката се изучават повърхностни клетки, докато чрез методиката LuViva се изучава в дълбочина.

Поради това могат да се диагностицират предракови изменения 2г по-рано в сравнение с цитонамазката.

Предимства на изследването с LuViva?

  • изследването е безболезнено
  • резултатът се получава веднага
  • намалява ненужните биопсии при „лоши“ цитонамазки
  • до 89% откриваемост на предраковите изменения (CIN)
  • диагноза на предраковите промени 2г по-рано в сравнение с ПАП теста

Недостатъци на ПАП теста

  • 30-40% могат да се пропуснат случаите с преканзцерози на маточната шийка;
  • висок процент фалшиво позитивни резултати и едва само 20% от биопсиите показват CIN 2/3.

Кои жени за подходящи за изследване с LuViva?

Всички жени на възраст от 16 или повече години, които водят полов живот, биха могли да се подложат на този метод на изследване. Основни индикации за прилагане на методиката са отклонение в данните на цитонамазката, носителство на високорисков щам на човешкия папилома вирус, както и пациенти, които са с доказани предракови изменения.

Коментари