Публикация

Момче с мускулна дистрофия полетя с хеликоптер

Компания осигури на момчето, което диша с апарат, 30-минутен полет в облаците


29-годишният Николай Божиков от Калофер, който от години е прикован на легло с тежката диагноза мускулна дистрофия,  осъществи най-голямото си желание – да лети с хеликоптер, предаде Би Ти Ви.

 

 

Ники е роден със заболяването и 

не може да се движи и да говори, като диша с помощта на специален апарат

Често хората с такава диагноза не навършват дори 20 години. 

Преди 12 години животът на Ники се променя драматично. Тогава дихателните му мускули са засегнати от заболяването, той изпада в кома и спира да диша. Като по чудо лекарите го съживяват. След като се събужда, Ники си обещава да живее пълноценно до последния си дъх. От тогава той се опитва да сбъдне всичките си мечти.

Първото желание, което той осъществява, е да излезе от дома си и да види света с очите си. Това се случва бързо, след като добри хора му даряват мобилен дихателен апарат и специална количка. По-късно той успява да пътува из България,

да организира благотворителни концерти в родния Калофер

и дори да посети мач на любимия си отбор - ЦСКА

 

Най-голямата мечта на Ники е да види слънцето. След като пише до застрахователна компания и разказва за желанието си, това се оказва лесно изпълнимо. Служителите веднага откликват и му подарят 30-минутен полет над облаците. Всички, които осъществяват мечтата на Ники, го правят доброволно.

След като каца обратно на земята, момчето е по-щастливо от всякога и сърдечно благодари на всички. Сега Ники гледа напред към сбъдването на следващата си мечта – да пътешества по света.

Майката на Ники е горда с него. Мъчно ѝ е само, че държавата не ѝ помага и за да покриват разходите по грижите за момчето, се налага тя и съпругът ѝ да работят почти постоянно. Те са принудени да оставят сина си на грижите на 80-годишен човек.

Източник: Би Ти Ви

 

Коментари