Публикация

Стволови клетки на българин ще спасяват чужденец за първи път

Стволови клетки на българин ще спасяват чужденец за първи път

Те ще се използват за костномозъчна трансплантация на британец, страдащ от злокачествено хематологично заболяване


Стволови клетки от българин ще се използват за трансплантация при лечение на чужденец, съобщиха от УМБАЛ "Александровска". Процедурата се извършва за първи път.

По искане от най-големия регистър в Англия „Антъни Нолан“

у нас е извършено първото даряване на стволови клетки от периферна кръв от донор

на българския регистър. Те ще се използват за костномозъчна трансплантация на британец, страдащ от злокачествено хематологично заболяване.

Българинът е дарил кръв в Националната банка за стволови клетки, базирана в Клиниката по имунология в Александровска болница.  Избран е, защото антигените му съвпадат с търсените за чуждия пациент, обясни проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по имунология и национален консултант по клинична имунология, при представянето на обновената Клиника по имунология с Националната банка за стволови клетки в Александровска болница. 

Трансплантацията предстои в център в Оксфорд

Трансплантацията на стволови клетки се прилага при онкохематологични заболявания като остри левкемии, миелодиспластичен синдром, миелофиброза, неходжкинови лимфоми и др.

За първи път процедурата е извършена изцяло и докрай от българския регистър. В световния регистър за донори на костен мозък, към който се числи и българският, има над 30 млн. души.

Горд съм с всичко, което клиниката е направила до момента, както и с това, че нашите резултати прехвърлят пределите на страната, за това се искат изключително много енергия, много голямо сърце и много голям екип, каза доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, по време на откриването на обновената клиника.

Коментари