Публикация

ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството: Поклон пред донорите и екипите!

ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството: Поклон пред донорите и екипите!

„Дървото на живота” беше допълнено с имената на петима донори


За поредна година Военномедицинска академия отбеляза Европейската седмица на донорството.
 

Целта на общественото отбелязване е насърчаване на обсъжданията,свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.
 

„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено в централно фоайе на болницата, беше допълнено с 5 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2016 г., и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия.
 

На събитието присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. и заместниците му - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, полк. проф. д-р Румен Попов, д.м., проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия; д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантациял д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС.
 

Да залепят листчетата с имената на новите донори дойдоха и вече трансплантирани във ВМА пациенти – футболната легенда Джони Велинов, о.р. генерал-лейтенант Димитър Георгиев и Бисер Караиванов. 
 

Поклон пред медицинските екипи и пред близките на донорите!
 

Това е едно велико дело, един процес, в основата на който стоят страшно много хора. Поздравления за професор Владов, който преди дни получи наградата „Лекар на годината-2016”., заяви генерал-майор професор Николай Петров.
 

Той отчете, че от началото на годината във ВМА са направени 5 трансплантации на черен дроб, което по думите му е добър резултат. 

Благодаря на екипите, не само на нашите, но и на всички трансплантационни екипи. Надявам се и занапред да продължим да работим във все така добър синхрон. Успехите обаче не бива да ни главозамайват. Трябва да знаем, че колкото по-тясно работим, толкова повече ще се подобрява системата, подчерта още началникът на ВМА.
 

Той изказа специални благодарности към близките на донорите, взели това високохуманно решение в труден за тях момент.

Аплодисменти за целия екип – това е един много силен и сплотен екип с много добри резултати, коментира проф. д-р Никола Владов. По думите му, донорството е високохуманен акт, който трябва да бъде поощряван.
 

Благодаря  на екипите и на ръководството за разбирането и пълната подкрепа за трансплантациите във ВМА, допълни още проф. Владов.

Благодарности към близките на донорите и към медицинските екипи и ръководството на болницата изказа и д-р Марияна Симеонова: Поклон пред всички вас за това, че давате втори живот. 
 

Това тук е един от най-добрите екипи в България. Чест прави на проф. Владов, на проф. Кацаров и на всички доктори за дейността им. Дълбок поклон и пред роднините и близките на тези хора. Поклон пред това решение и пред всички екипи – трансплантационни и експлантационни, че имат възможността да даряват живот, заяви от своя страна и д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС.
 

Обичам ви, благодаря на всички, заяви развълнувано и футболната легенда Джони Велинов, също преминал през трансплантация на черен дроб във ВМА.

Коментари