Публикация

Прости промени в дома могат да помогнат на слабо зрящите

Прости промени в дома могат да помогнат на слабо зрящите

Животът с ниско зрение е труден, но това не значи да се отказваме от свободата си. Няколко дребни промени в дома могат да спомогнат за по-добрия комфорт и увереност за справяне с ежедневните дейности, макар и с частично зрение.


Ниското зрение може да бъде значително препятствие за възрастните хора, опитващи се да водят самостоятелен начина на живот. Макар и да се среща често при възрастните, слабото зрение може да превърне ежедневните дейности в невъзможни, като повишава зависимостта от близките, а същевременно расте и риска от травми и депресивни състояния. Ето няколко съвета как да се облекчите ежедневието на вашите близки със слабо зрение.

Разместете мебелите

Разположете мебелите, групирайки ги, така че нуждата от далечно зрение да е по-малка. Избягвайте дамаски и покривки с шарки, които да доведат до зрително объркване. Вместо това, използвайте тъкани, които са тактилно лесни за различаване.

Внесете контраст и цвят

Използвайте ярки и цветни аксесоари, като поставяте нужните на близките ви предмети около тях. С контрастни цветове отграничете дръжките и касите на вратите, стъпалата, електрическите ключове, за да намалите риска от падания.

Нека да бъде светло

Силната светлина може да помогне на близките ви при четене, готвене и др. Премахнете огледалата, които създават отблясъци. Използвайте пердета, които максимално позволяват достъпа на слънчева светлина.

Техниката на помощ за слабо зрящите

Налични са различни приложения и инструменти за смартфони и таблети, насочени да помагат на хората със слабо зрение.

Обезопасете стаите

Фиксирайте килимите и премахнете кабелите, в които може близките ви да се спънат.

Редовна профилактика

Редовните прегледи при офталмолог са задължителни, Много заболявания като глаукомата и макулната дегенерация могат да доведат до слабо зрение и с времето състоянието може да се влоши без правилен контрол и лечение.  

 

Животът с ниско зрение е труден, но това не значи да се отказваме от свободата си.  Няколко дребни промени в дома могат да спомогнат за по-добрия комфорт и увереност за справяне с ежедневните дейности, макар и с частично зрение.

Коментари