Публикация

София ще кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата

София ще кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата

Кабинетът изготвя аргументация защо ЕМА да дойде у нас. Идеята първо бе развите в CredoWeb


България ще кандидатства официално седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да бъде преместено от Лондон в София, съобщава в. “24 часа”, като цитира правителствени източници. Преместването се налага заради предстоящото излизане на Великобритания от ЕС след референдума, който бе проведен в страната през лятото. Тепърва предстоят преговори как точно ще се случи т.нар. Брекзит.

В момента българското правителство изготвя аргументация защо след Брекзит агенцията трябва да бъде преместена в България, твърдят запознати. Искане за ЕМА вече е подала и Хърватия.

Агенцията следва да бъде преместена в държава членка след от 1 януари 2019 г.

По право тя следва да отиде в държава, в която няма европейска агенция. Засега такива са България, Хърватия и Румъния. Това обяснява проф. Татяна Бенишева, която още през юли първа разви идеята за преместване на централата в София в социалната мрежа за здраве CredoWeb. В статията за агенцията ЕМА проф. Бенишева обяснява какво представлява тази европейска структура и какви ще са ползите за страната ни, ако седалището й бъде преместено в София. 

ЕМА има сериозен имидж и разполага със значителен финансов ресурс от € 300 млн. Агенцията допринася за координацията във фарма сектора в ЕС и в световен план. Така след преместването в София нашата фарма индустрия би имала сериозни индиректни ползи чрез повишаване на кадровия потенциал в страната. Ще нарасне и значението на българската Изпълнителна агенция по лекарствата. Освен това, проф. Бенишева изтъква, че всички големи консултантски фирми в областта на фарма сектора са ситуирани в Лондон с оглед на ефективна колаборация с ЕМА. Следователно

преместването на централата ще доведе до миграция в новата

страна на всички големи консултантски компании

Очевидно ще има сериозно интереси къде да бъде преместена ЕМА и дори големите държави предпочитат по-малки държави членки за да се избегне влиянието на която и да е развита държава в ЕС. Интерес биха  имали редица държави като Италия, Швеция, Испания, коментира още проф. Бенишева. В Италия се намира другата агенция – EFSA в Парма, която контролира качеството на храни и козметика. Двете агенции, ситуирани в една държава, ще имат изключително силно влияние върху храните и лекарствата и за това в ЕС следва да има баланс и  в тази насока. В Швеция стандартът е много висок и цената, която ще плати ЕС за всички сгради, наеми и такси многократно надвишават тези в България, където може да се изгради доста сериозна инфраструктура с помощта на правителството. Сега е шансът нашето правителство да разбере какво голямо значение има да преговаря в Брюксел и в Лондон за преместването на ЕМА в България, заключава проф. Бенишева.

 

 

Коментари