Публикация

София ще кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата

София ще кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата

България ще кандидатства официално седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да бъде преместено от Лондон в София, съобщава в. “24 часа”, като цитира правителствени източници. Преместването се налага заради предстоящото излизане на Великобритания от ЕС след референдума, който бе проведен в страната през лятото. Тепърва предстоят преговори как точно ще се случи т.нар. Брекзит.

В момента българското правителство изготвя аргументация защо след Брекзит агенцията трябва да бъде преместена в България, твърдят запознати. Искане за ЕМА вече е подала и Хърватия.

Агенцията следва да бъде преместена в държава членка след от 1 януари 2019 г.

По право тя следва да отиде в държава, в която няма европейска агенция. Засега такива са България, Хърватия и Румъния. Това обяснява проф. Татяна Бенишева, която още през юли първа разви идеята за преместване на централата в София в социалната мрежа за здраве CredoWeb. В статията за агенцията ЕМА проф. Бенишева обяснява какво представлява тази европейска структура и какви ще са ползите за страната ни, ако седалището й бъде преместено в София. 

ЕМА има сериозен имидж и разполага със значителен финансов ресурс от € 300 млн. Агенцията допринася за координацията във фарма сектора в ЕС и в световен план. Така след преместването в София нашата фарма индустрия би имала сериозни индиректни ползи чрез повишаване на кадровия потенциал в страната. Ще нарасне и значението на българската Изпълнителна агенция по лекарствата. Освен това, проф. Бенишева изтъква, че всички големи консултантски фирми в областта на фарма сектора са ситуирани в Лондон с оглед на ефективна колаборация с ЕМА. Следователно

преместването на централата ще доведе до миграция в новата

страна на всички големи консултантски компании

Очевидно ще има сериозно интереси къде да бъде преместена ЕМА и дори големите държави предпочитат по-малки държави членки за да се избегне влиянието на която и да е развита държава в ЕС. Интерес биха  имали редица държави като Италия, Швеция, Испания, коментира още проф. Бенишева. В Италия се намира другата агенция – EFSA в Парма, която контролира качеството на храни и козметика. Двете агенции, ситуирани в една държава, ще имат изключително силно влияние върху храните и лекарствата и за това в ЕС следва да има баланс и  в тази насока. В Швеция стандартът е много висок и цената, която ще плати ЕС за всички сгради, наеми и такси многократно надвишават тези в България, където може да се изгради доста сериозна инфраструктура с помощта на правителството. Сега е шансът нашето правителство да разбере какво голямо значение има да преговаря в Брюксел и в Лондон за преместването на ЕМА в България, заключава проф. Бенишева.

 

 

Коментари