Публикация

3-те най-лоши навика, които увреждат врата

3-те най-лоши навика, които увреждат врата

Едни от най-неблагоприятните за врата действия, които извършваме, са неосъзнати и всеки ги извършва в ежедневието, като дори не се замисля за тях.


Едни от най-неблагоприятните за врата действия, които извършваме, са неосъзнати и всеки ги извършва в ежедневието, като дори не се замисля за тях. Ако се работи в посока промяна на тези навици, като накланяне на главата напред или спането по корем, това значително ще подобри цялостното състояние на врата към по-добро.

Неосъзнатите ежедневни действия, които водят до болки във врата са:

1. Накланяне на главата напред и надолу Тези действия може и да изглеждат невинни, но честотата, с която се извършват могат да доведат до болки във врата и увреждането на гръбначния стълб в тази област. Всеки може да промени това, като намали максимално времето, в което главата е наведена или издадена напред.

2. Спането по корем оказва огрoмен стрес за врата, защото главата се позиционира на една страна, което кара врата да се завърта в съответната посока.

3. Пушенето - в обществото се знае и говори много за негативите от пушенето. Проучване, проведено от д-р Майкъл Левит от катедрата по Физикална и Рехабилитационна медицина от университета Emory показва, че тютюнопушенето може да ускори дегенерацията на междупрешленните дискове в шийния отдел на гръбначния стълб. Запазването на нормалната структура на диска, зависи и от микроваскуларизацията, която осигурява храненето на диска. Тютюнопушенето, предизвиквайки спазъм на микросъдовете, води до нарушено кислородно насищане, нарушаване трофиката на дисковете, увреда на нормалната им структура и ускоряване на дегенеративните процеси в тях.

Още съвети за това как да запазите гръбначния си стълб може да получите ако запазите час за профилактичен преглед в Американска клиника за гръбначни заболявания в София на телефон 0700 11 285

Коментари