Публикация

Алергологичните кабинети пълни с нуждаещи се от имунопрофилактика

Само за един ден алерголог преглежда близо 30 души


Защо пред един алергологичен кабинет има толкова много хора извън сезона на алергиите? Този въпрос си задава човек, когато застане на пейката в поликлиниката. Намираме се в сезона на профилактиката на фунгиалните алергии, които в България са много силно изявени. В най-честите случаи става въпрос за плесени, дава отговора алергологът от ДКЦ „Пловдив” и УМБАЛ „Пловдив” д-р Нина Маркова. Само за един ден тя преглежда близо 30 души.  Засегнатите се оплакват от хрема, кихане, трудно понасяне на влажният въздух след дъжд. При тях трябва да се прави профилактика или да се приложи лечение, ако са закъснели с поставянето на диагнозата. Тъй като зачестиха вирусните инфекции, срещат се и доста болни пациенти, които имат като „подложка” алергичен ринит или астма. В тези случаи заболяването  протича доста по-тежко като се налага профилактика и на белия дроб, подчертава д-р Маркова. Тя допълва, че за пациентите с полинозните ринити и астми, които я посещават най-често, е възможно уточняване и започване на имунотерапия само в този сезон. Това е най-важната работа в един алергологичен кабинет, тъй като засега имунотерапията е единственото познато истинско лечение на причината за алергия.

Неправилна тактика е при някакво съмнение пациентът да си прави най-напред изследвания в лаборатория и едва тогава да търси лекар. Защото специалистът не бива да гадае дали това е инфекция или алергия, а да докаже диагнозата и да препоръча лечение за едното или другото.

Д-р Маркова отбелязва, че най-често срещаното заболяване у нас си остава алергичният ринит. Голяма част от хората дори не го считат за патология, години наред търпят симптомите, купуват капки за временно облекчение и отиват при алерголога вече с полиалергии, тежки синузити или фарингити. Важно е да се знае, че когато оплакванията не отшумяват повече от два месеца, няма ефект от нормално лечение на вирусни или бактериални ринити, би трябвало пациентите да се насочат към алерголог. Той ще прецени дали става въпрос за алергичен ринит и по този начин лечението ще започне навреме. 

Д-р Маркова наблюдава и не малък брой пациенти с уритикарии, деца с атопични алергии и дерматити. За щастие кабинетът е така ситуиран, че може да ползва параклиниката, както на ДКЦ-то, така и на УМБАЛ „Пловдив”, ако се наложи. Това го прави предпочитан за хората от далечните региони, в които няма алерголози. Защото съществуват райони в Южна България, лишени от алергологична помощ или такива, в които тя е много слабо застъпена.

Коментари