Публикация

Спешна помощ до 30 минути предвижда проект на здравното министерство

Спешна помощ до 30 минути предвижда проект на здравното министерство

Ще бъдат закупени и 400 нови линейки по европейския проект


 

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови центрове за спешна медицинска помощ в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщи министерството на здравеопазването.

Целта на огромната инвестиция е всеки български гражданин да имат достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.

По проекта държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България. Инвестицията ще бъде разпределена за

76 обекта с изцяло ново строителство на спешни медицински центрове,

6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради.

Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март месец трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост и ще предотврати възможността обжалвания в някои от случаите да забавят реализирането на целия проект. Освен за строителство и ремонт,

голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника,

включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура. Министър Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година.

 

 

" }-->

Коментари