Публикация

Спешна помощ до 30 минути предвижда проект на здравното министерство

Спешна помощ до 30 минути предвижда проект на здравното министерство

 

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови центрове за спешна медицинска помощ в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщи министерството на здравеопазването.

Целта на огромната инвестиция е всеки български гражданин да имат достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.

По проекта държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България. Инвестицията ще бъде разпределена за

76 обекта с изцяло ново строителство на спешни медицински центрове,

6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради.

Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март месец трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост и ще предотврати възможността обжалвания в някои от случаите да забавят реализирането на целия проект. Освен за строителство и ремонт,

голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника,

включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура. Министър Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година.

 

 

Коментари