Публикация

ДКЦ "Пълмед" с нова мамографска система

Нова мамографска система вече работи на територията на ДКЦ "Пълмед" в гр. Пловдив. Апаратурата служи за изследване наречено мамография - образно-диагностичен метод, при който с много ниска доза йонизиращо лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза.


Тя е основен метод, който се използва за скрининг при рак на млечната жлеза при жени на и над 40 годишна възраст. С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии, които при физикален преглед от специалист, не биха могли да бъдат опипани.


"Ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг мамография увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването.Препоръчително е жените да преглеждат млечните си жлези посредством ехографско изследване до 40г. възраст. След 40-тата си година е желателно прегледът да се осъществява с мамографско изследване веднъж годишно", препоръчва ТОП специалистът по образна диагностика в област Пловдив д-р Алтай Косев.


Специалистът има множество сертификати и специализации в областта на извършване на абдоминална ехография и повърхностни структури, млечни жлези, щитовидна жлеза; мамографска диагностика с ехография на млечни жлези; томография и КТ на бял дроб; мамографска диагностика с ехография на млечни жлези. Прекарал е и индивидуално обучение по ехография на млечни жлези.


Той съветва дамите да не пропускат прегледа си, тъй като ранното диагностициране на рака на млечната жлеза е от изключителна важност за успешното провеждане на лечение.

Коментари