Публикация

ДВЕ ГОДИНИ ОПИТ С ТЕКАР ТЕРАПИЯ

Представяме две годишен опит в лечението на остри хронични заболявания на опорно двигателния апарат по метода на ТЕКАР терапия


ДВЕ ГОДИНИ ОПИТ С ТЕКАР ТЕРАПИЯ

В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "СВЕТА БОГОРОДИЦА"

Д-р Георгиева завеждащ "Физиотерапия и Рехабилитация"

 

От около 2 години в Медицински център „Св. Богородица” се използва нова методика за лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат- ТЕКАР- терапия. Процедурата се осъществява с помощта на италианския апарат за диатермия „Тhеrma”.

    TЕКАР- терапията е иновационна апаратна методика, която въздейства на организма с високочестотни електромагнитни вълни. Диатермичният променлив ток привежда в синхронно движение електрически заредените частици в участъка, през който преминава. Те се трият помежду си, което води до образуване на вътрешна (ендогенна) топлина. Различните тъкани се загряват различно в зависимост от специфичното им тъканно съпротивление.Това повишение на вътрешната температура води до разширение на кръвоносните съдове, насищане на тъканите с кислород, ускоряване на метаболизма на клетките и увеличаване количеството на макроергични вещества в тях, подобряване на лимфния и венозния отток. Резултатът е намаляване на болката и възпалението, разнасяне на отоците, мускулна релаксация, добра тъканна регенерация.

    Използват се 2 вида електроди: капацитивен, който въздейства на кожа, подкожие, мускули, лимфни съдове и резистивен, който въздейства на кости, сухожилия и връзки. Съществуват 2 режима на работа- постоянен и импулсен, които се избират в зависимост от това дали доминира болката или отокът. Според целите на лечението е възможно използването и на двата електрода и съчетаването на двата режима на работа в рамките на една процедура.

    ТЕКАР- технологията първоначално е разработена за профилактика и лечение на травмите при спортисти, но впоследствие е намерила приложение и за лечение на пациенти, които не се занимават със спорт.

    Клинично доказана е ефективността на ТЕКАР терапията при:

  • травми и посттравматични състояния на опорно-двигателния апарат (наранявания, контузии, изкълчвания, разтежения, разкъсвания, фрактури).
  • заболявания на опорно- двигателния, костно-ставния и сухожилния апарат (артроза с различна локализация- особено в шийния, поясния отдел и малките стави на ръцете и краката, тендинити, бурсити, епикондилити, фасциити.
  • заболявания на нервната система- неврити, невралгии, радикулити.

   Предимствата на ТЕКАР терапията пред другите апаратни процедури са:

  • бързо купиране на болката (дори след първата процедура), а оттам и съкращаване на срока за възстановяване на пациентите.
  • възможност за обработване на дълбоко лежащи тъкани, поради това че високата честота почти не се усеща от пациента.
  • широк спектър от приложения благодарение на различните видове електроди и лечебни режими.
  • широко приложение в спорта

 Нашият 2- годишен опит с ТЕКАР- технологията показа много добри резултати при лечение на пациенти с дискова болест (дископатия, дискова херния), радикулити от механичен и възпалителен характер, артроза на колянната става и малките стави на ръцете, шип на петата, възпаление на Ахиловото сухожилие, теносиновити на палеца на ръката (включително и стенозиращи- болест на De Quervain, „щракащ пръст”), периартрити на раменната става, възпаление на раменния сплит, бурсити на лакътната става и др. Впечатляващи са резултатите при лечение с ТЕКАР- терапия на:

  1. Ахилодиния и след операция по повод скъсване на Ахиловото сухожилие. След операцията пациентите са в гипсова имобилизация в продължение на 45 дни. Започваме рехабилитацията с магнитотерапия, ултразвук, лазер, масаж и кинезитерапия. Най-рано след 2-3 седмици от началото на рехабилитацията прибавяме и ТЕКАР- терапия.
  2. Дископатии и дискови хернии. Провеждаме 7- дневен рехабилитационен курс, включващ три екстензии, като в нашия център използваме екстензионна кушетка на фирмата Chattanooga, релаксиращ масаж, лазер, фонофореза с нестероидни противовъзпалителни средства, ТЕКАР- терапия, кинезитерапевтичен комплекс.
  3. Спондилоартроза на шийния (с или без главоболие и световъртеж) и на поясно- кръстния отдел на гръбначния стълб. Комбинираме масаж с лазертерапия, ултразвук, ТЕКАР-терапия с екстензионна терапия кушетка Chattanooga  и кинезитерапия.
  4. При шип на петата наблюдаваме чудесни резултати от съчетаването на шоково-вълнова терапия (3 или 5 пъти с интервал минимум 5 дни между сеансите) с лазертерапия, ултразвук и ТЕКАР- терапия. Подобрението настъпва още след втората- третата процедура, дори и при болка, датираща от 2-3 месеца.
  5. Възпаление на раменния сплит. Съчетаваме вакуум-терапия с интерферентен ток с лазертерапия, фонофореза с нестероидни противовъзпалителни средства и ТЕКАР- терапия.
  6. Периартрити на раменната става (вкл. и при „замръзнало” рамо) съчетаваме интерферентен ток и магнит с лазертерапия, ултразвук, ТЕКАР- терапия, масаж и кинезитерапия.
  7. При артроза на големите стави (тазобедрена, колянна) съчетаваме интерферентен ток и магнит с фонофореза с нестероидни противовъзпалителни средства, лазертерапия, ТЕКАР-терапия, масаж, кинезитерапия. Подобрение винаги настъпва, но то е най- отчетливо при пациенти под 70-годишна възраст с хондропатия до 3-та степен по Оутърбридж.
  8. При артроза на малките стави на ръцете и краката използваме магнитотерапия, фонофореза с нестероидни противовъзпалителни средства, лазертерапия и ТЕКАР.
  9.  ри консервативно лечение на плика-синдром получаваме много добри резултати от комбинация на ТЕКАР-терапия, интерферентен ток с магнитотерапия, лазертерепия и ултразвук.

Заключение: Нашият 2- годишен опит показа, че ТЕКАР- терапията в съчетание с други физикални фактори, масаж и кинезитерапия води до отлични резултати.

Коментари

Колко време след поставянето на кортикостероиди инжекции прилагате Текар?