Публикация

X симпозиум по репродуктивна медицина почете паметта на доц. Мария Попова

X симпозиум по репродуктивна медицина почете паметта на доц. Мария Попова

Легендарният онкогинеколог е спасил живота на повече от 30 000 жени


X симпозиум по репродуктивна медицина в София почете паметта на доц. Мария Попова. Един от най-уважаваните онкогинеколози в България почина на 27 октомври. Тя е спасила живота на над 30 000 жени и в последните години бе ръководител на АГ отделението  в МБАЛ "Сердика". 

“С голяма тъга съобщаваме, че на 77 г. почина доц. д-р Мария Попова, началник на АГ отделението на МБАЛ “Сердика”, отдала живота си на онкогинекологията, изключително уважавана и като специалист, и като човек…”, съобщиха от болницата.

Тя е родена е на 17 юли 1939 г., завършва медицина във ВМИ-София, през 1966 г. Работи като завеждащ Общинска здравна служба в с. Река Девня (1966-1969 г.), по-късно е ординатор в АГ комплекс на Окръжна болница - Варна, и научен сътрудник в Гинекологичната клиника на Националния център по онкология (НОЦ). През 1989 г. защитава кандидатска дисертация на тема “Приложение на хистероскопията в онкогинекологията”. През 1992 г. е избрана за старши научен сътрудник II ІІстепен. 20 г. доц. Попова бе началник на Гинекологичната клиника при Пета градска болница в София. От 2011 г. работи в МБАЛ “Сердика” - не само като специалист, но участва и като инвеститор/съдружник. Има две медицински специалности: акушерство и гинекология (1974 г.) и онкология (1994 г.).

Тя е доайен на хистероскопията в България.  Първа въвежда лазерната хирургия - лечение с лазер на туморите, които са маркирани с хематопорфирини (включително чрез ендоскопски достъп) в гинекологичната практика у нас. Всепризнат експерт е в областта на радикалната тазова хирургия. Нейната оперативна техника при най-сложните онкогинекологични казуси, включително тумори на матката, яйчниците, влагалището и вулвата в напреднал стадий, е еталон за най-доброто от съвременното хирургично  лечение на страдащите от злокачествени заболявания жени.

Лектор е в Националния онкоцентър и ръководи курсове за следдипломно обучение и като методичен ръководител по онкогинекология в национален мащаб. В V МБАЛ води индивидуално обучение на специалисти акушер-гинеколози.

Има над 150 научни труда, като две от разработките ѝ са признати за изобретения, а пет – за рационализации. Участва с доклади в най-авторитетните международни и всички национални конгреси, симпозиуми и конференции. Главен организатор е на Европейския конгрес по гинекологична ендоскопия, проведен в България през 1990 г., както и на 14 национални конференции по онкогинекология. През 2002 г. по нейна инициатива се учредява Българската асоциация по онкогинекология (БАОГ), на която до 2006 г. е председател, а след това - почетен председател до последния си ден. Членува и в Европейското дружество по онкогинекология, Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка, Българското дружество по акушерство и гинекология, Асоциацията по мено- и андропауза и други научни сдружения и професионално-съсловни организации. През 1997 г. е удостоена с почетен знак “Български лекар” за висок професионализъм и морално-етични качества.

Помогнала е на повече от 30 хиляди жени в борбата им с гинекологични заболявания, доц. Попова работи всеотдайно до последните си минути.

“Познавам я повече от 25 г. - тя  поемаше случаите, които всички други в гилдията отказваха - поради сложността или малката перспектива на операцията. Освен това вдъхваше кураж и  вяра в близките - разказа д-р Методи Янков, управител на столичната Многопрофилна болница за активно лечение “Сердика”. - Имаше два байпаса и един микроинсулт. Всичко това преодоляваше и се връщаше винаги на терена. И на 77 г. правеше операции по 5, 6, 7 часа".

 Доц. Попова е оперирала до петък, а в неделя - 23 октомври, е получила остър сърдечен инцидент, който се оказва фатален. 

 

 

Коментари