Публикация

Проф. M. Кожухарова: Започва грипният сезон

Самолекуването крие сериозни рискове


“Лека полека започва грипният сезон, без да има грипна епидемия. Такива са и данните за други европейски страни”.

Това каза проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

Според Световната здравна организация през тази зима се очаква да циркулират три щама - „Калифорния” (H1N1), наричан още „свински грип”, който предизвика пандемия през 2009 г.; „Хонконг” (H3N2), доказан през 2014 г.; и „Бризбейн“, грипен вирус тип Б.

 „Разликата между тях е много малка, става дума за вируси от един и същи род, които имат леки промени. За човек няма значение точно от кой грипен вирус се е разболял”, обясни проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че все още не е късно за противогрипна ваксина, като призна, че самата тя си е поставила вече.

Разчитам на ваксината, но не й възлагам прекалено много очаквания. Знам, че тя може да ме предпази срещу щамовете, които са включени в нея, и когато ме хване хрема през зимата, си казвам, че това е само хрема, не е грип”, коментира проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че при децата рискът да изкарат тежък грип е много малък. Усложненията при по-големите деца и младите хора са по-малко, но пък те боледуват повече. Според нея работещите, по-възрастните, хората с повече контакти, е добре да се ваксинират.

„Човек може да боледува от грип през целия си живот. Няма пожизнен имунитет при грипа, той не е като другите заразни заболявания. Грипните вируси са много хитри, те се променят по мъничко така, че да могат да ни разболеят и през следващия сезон“, коментира проф. Кожухарова.

Тя посъветва да се търси незабавно консултация с лекар, когато човек се разболее. „Самолекуването крие сериозни рискове”, предупреди проф. Кожухарова.

Коментари