Публикация

След всяка окървавена от насилие бяла престилка, един от нас подава молба за напускане

След всяка окървавена от насилие бяла престилка, един от нас подава молба за напускане

До д-р Петър Москов

Министър на здравеопазването

До медиите

ОБРЪЩЕНИЕ

от УС на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП)

На 27.10.2016 г. по време на дневно дежурство са били бити охранител и дежурен спешен лекар от Спешно отделение на МБАЛ Пазарджик. След нападението, д-р Гергана Анчева е с мозъчно сътресение и загуба на слуха с едното ухо и е обвиняема от нападателите си за нанесена им според тях обида. Дори д-р Анчева да е нанесла вербална обида на обвинителите си, в което не вярваме, това не оправдава физическата агресия, извършена над нея по време на изпълнение на служебните ѝ задължения.

Спешните медици от цялата страна заставаме в защита на д-р Анчева и категорично протестираме срещу арогантността и наглостта на насилниците - обвинители, нападнали един от нас. Всеки придружител или пациент нападнал нас, застрашава както нашия живот и сигурност, така живота и сигурността на абсолютно невинните ни пациенти.

Обръщаме се към Министерството на здравеопазването като принципал на МБАЛ Пазарджик, да осигури юридическа защита на нападната и обвиняема д-р Анчева. Ако такава не ѝ бъде осигурена в едноседмичен срок, сдружение НАРСМП ще осигури юридическа защита на д-р Анчева и ще дава редовна прес-информация в медиите за хода на съдебните дела.

Обръщаме се към медиите да отразяват информацията за нападения над спешни медици с необходимото уважение към нас и търсейки сензации да не провокират ескалация на вербалната и физическа агресия към нас. На 28 и 29 октомври медиите разгласиха абсурдната информация за нападнат по време на дежурство спешен медик, който е обвинен от нападателите си. В резултат на това в интернет пространството попадаме на постове на читатели, които ни заплашват със саморазправи. През последните дни колегите отчитат ескалиране на вербалната агресия спрямо екипите ни по телефона и в спешните кабинети.

 За пореден път заявяваме, че след всяка окървавена от насилие бяла престилка на спешен медик и след всяко дежурство преминало в заплахи и вербална агресия, един от нас подава молба за напускане. Ако обществото ни иска да има спешна медицинска помощ, то трябва да намери начин да ни уважава и пази, защото работим под невероятен стрес и сериозен кадрови дефицит. С всеки напуснал спешен медик ще нарастват закъсненията за оказване на спешна медицинска помощ, което понякога ще бъде фатално за абсолютно невинни пациенти.

 

30.10.2016г.                                                                                                    

д-р Десислава Кателиева

                                                                                                                 Председател на НАРСМП

Коментари