Публикация

След всяка окървавена от насилие бяла престилка, един от нас подава молба за напускане

Ако обществото ни иска да има спешна медицинска помощ, то трябва да намери начин да ни уважава и пази, защото работим под невероятен стрес и сериозен кадрови дефицит.


До д-р Петър Москов

Министър на здравеопазването

До медиите

ОБРЪЩЕНИЕ

от УС на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП)

На 27.10.2016 г. по време на дневно дежурство са били бити охранител и дежурен спешен лекар от Спешно отделение на МБАЛ Пазарджик. След нападението, д-р Гергана Анчева е с мозъчно сътресение и загуба на слуха с едното ухо и е обвиняема от нападателите си за нанесена им според тях обида. Дори д-р Анчева да е нанесла вербална обида на обвинителите си, в което не вярваме, това не оправдава физическата агресия, извършена над нея по време на изпълнение на служебните ѝ задължения.

Спешните медици от цялата страна заставаме в защита на д-р Анчева и категорично протестираме срещу арогантността и наглостта на насилниците - обвинители, нападнали един от нас. Всеки придружител или пациент нападнал нас, застрашава както нашия живот и сигурност, така живота и сигурността на абсолютно невинните ни пациенти.

Обръщаме се към Министерството на здравеопазването като принципал на МБАЛ Пазарджик, да осигури юридическа защита на нападната и обвиняема д-р Анчева. Ако такава не ѝ бъде осигурена в едноседмичен срок, сдружение НАРСМП ще осигури юридическа защита на д-р Анчева и ще дава редовна прес-информация в медиите за хода на съдебните дела.

Обръщаме се към медиите да отразяват информацията за нападения над спешни медици с необходимото уважение към нас и търсейки сензации да не провокират ескалация на вербалната и физическа агресия към нас. На 28 и 29 октомври медиите разгласиха абсурдната информация за нападнат по време на дежурство спешен медик, който е обвинен от нападателите си. В резултат на това в интернет пространството попадаме на постове на читатели, които ни заплашват със саморазправи. През последните дни колегите отчитат ескалиране на вербалната агресия спрямо екипите ни по телефона и в спешните кабинети.

 За пореден път заявяваме, че след всяка окървавена от насилие бяла престилка на спешен медик и след всяко дежурство преминало в заплахи и вербална агресия, един от нас подава молба за напускане. Ако обществото ни иска да има спешна медицинска помощ, то трябва да намери начин да ни уважава и пази, защото работим под невероятен стрес и сериозен кадрови дефицит. С всеки напуснал спешен медик ще нарастват закъсненията за оказване на спешна медицинска помощ, което понякога ще бъде фатално за абсолютно невинни пациенти.

 

30.10.2016г.                                                                                                    

д-р Десислава Кателиева

                                                                                                                 Председател на НАРСМП

Коментари