Публикация

Щастието не идва само


Според проучвания на различни екипи от психолози, около 50% от чувството на удовлетворение и щастие зависи от генетичните дадености, а 10%  от обстоятелствата – жизнена среда, доходи, здраве. Останалите 40% зависят от самия човек.

Дори и най-малкият подем в настроението обаче e катализатор на положителни за здравето процеси. Важното е да установите най-подходяща за вашия темперамент стратегия.   

Не очаквайте непременно грандиозни щастливи събития, съсредоточете надеждите си върху малките радости.

Учени от Харвард установиха, че даже значителни случки, като печалба от лотарията например, оказват слабо влияние върху цялостното чувство за задоволство от живота.

Нови изследвания на психолози доказват, че дребни неща, които се правят обаче редовно, като спортът, ходенето на църква или сред природата, влияят повече върху усещането за щастие. Учените подчертават, че колкото по-редовни са дейностите, толкова по-доволни се чувстват хората.

Старите  снимки имат терапевтично действие. Когато сте в лошо настроение, разгърнете албума със снимки на децата си като малки или от любимата ви ваканция. Това ще ви направи по-удовлетворени, отколкото ако изядете един шоколад, изпиете чаша алкохол или пуснете телевизора.

Британски учени твърдят, че музиката и шоколадът не променят настроението на повечето хора, алкохолът и любимо ТВ предаване го повишават леко – с 1%, докато разглеждането на снимки повишава настроението с 11%.
Любимите  фотографии на десктопа допринасят да се чувствате щастливи на работното място.

Автосугестията не е  на последно място. Психолози от Чикаго уверяват, че когато човек дава вид, че е щастлив, дори и това да не е така, той обективно започва да се чувства по-добре.

Щедростта към себе си е нещо, което не си струва да се пренебрегва. Отдайте се на вкусна храна, посмейте се с глас на смешна ситуация или филм. Усмихнете се на себе си, когато минете покрай огледалото. Да потискаш радостта – това е най-сигурният начин да я пропъдиш.

Чувството  за благодарност винаги се връща като добър бумеранг. Нека не забравяме да забележим всеки дребен жест. Външният израз на благодарност невинаги е задължителен, смятат психолозите, но всяко „благодаря”, отправено към приятел, непознат или дори към съдбата, задълбочава щастието.

Поставената навреме точка. Повечето от нас не си дават сметка за момента, когато е наложително да сложим край на обстоятелствата, каращи не да се чувстваме зле – не се осмеляваме да напуснем нежелана работа, да прекратим несполучлива връзка заради навика или липса на смелост, да продължаваме да пазаруваме от обичайния магазин, въпреки че вече не сме доволни от него.

Психолози от Охайо посочват, че заради мързела да изразходваме емоции, сили и пари не забелязваме, че инерцията няма да ни върне това, което вече сме загубили.

Хаосът наоколо потиска, дори да не си даваме сметка за това. Задръстеното от книжа бюро или натрупаните по кухненския плот излишни вещи създават чувството, че не се справяме с ежедневните задължения.

Стегнете се и подредете нещата по местата, където прекарвате най-често. Изхвърлете ненужното. Ако нямате много време, подредете всичко в кутии. Според специалистите, дори и илюзията за ред подобрява настроението.

Преди да решите да се разтоварите с прословутата шопинг терапия,  вслушайте се в съвета на психолозите – по-щастливи ще бъдете, ако похарчите пари за някаква духовна емоция, отколкото за вещи. Учени от Импайър стейт колидж изследвали 330 души и установили, че хората, които са похарчили пари за приятна вечеря или за концерт, са се почувствали по-удовлетворени от тези, които си купили дрехи и бижута.

Освен това приятните преживявания дават възможност за споделени емоции  със семейството и приятелите, докато покупката на чифт обувки е индивидуално удоволствие.  

Психолозите сочат, че общуването с добронамерени и приятни съседи е важен фактор са доброто емоционално здраве. Най-неочаквано се оказва, че този фактор е дори по-силен от семейни срещи със сестри и братя.

Значение има и честотата на общуването. Специално изследване установява, че щастливите хора гостуват на съседите си 7 пъти по-често от тези, които казват, че са нещастни. 

Ако работите в офис без светлина, излизайте навън няколко пъти на ден. Поредица изследвания на учени от Калифорния показват, че хора, които са изложени на повече слънце и светлина, имат по-малко проблеми със съня и депресивните състояния. Освен това са и по-продуктивни.

Физическите упражнения категорично са източник на добро настроение. Повечето хора са нискоефективни в работата си, когато са в лошо настроение. Според експерти много важно е по възможност дейността да подхожда на  настроението.

Всеки има моменти, когато са „му потънали гемиите” – тогава е най-добре да се ориентираме към нещо по-рутинно, което не изисква много умствени усилия – например  работа в двора, чистене или разходка в парка.

Коментари