Публикация

ЦЗПЗ: Д-р Шарков не е председател на Надзорния съвет на касата

Само Министерският съвет може да назначава и освобождава председателя на Надзора на НЗОК, изтъква организацията


Д-р Ваньо Шарков

Министър Москов няма правомощия да назначава и освобождава председателя на Надзорния съвет на здравната каса, изтъква Центърът за защита правата в здравеопазването.

В края на миналата семица здравният министър д-р Петър Москов обяви, че новият председател на Надзора на НЗОК е неговият заместник д-р Ваньо Шарков. Досега постът се заемаше от заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев.

Според ЦЗПЗ такава промяна обаче може да се направи единствено с решение на Министерския съвет, съгласно чл. 13, ал. 4 на Закона за здравното осигуряване.

Стенограмата от последното заседание на МС не показва да е вземано такова решение, нито да е било дискутирано, нито да е било дори включено в дневния ред. Следователно, официално заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев все още е председател, посочва ЦЗПЗ.

И още:

„Защо Москов, който би трябвало прекрасно да знае закона, ще казва такова нещо? Защо изведнъж ни в клин ни в ръкав Москов ни съобщава, че Кирил Ананиев напуска НС на НЗОК, а самият Ананиев не казва нищо? Може ли несъгласие с разпределението на десетина-петнадесет милиона (0.003% от бюджета на НЗОК) да бъде причина за подобен разрив и оставки, както ни се обяснява? Къде е бюджетът на НЗОК, след като уж бе изготвен от касата и приет от Министерския съвет, но така и не постъпва вече втора седмица в Народното събрание?

Въпроси, чиито обяснение може да бъде само едно. Има тежък конфликт между Горанов и Москов. Този конфликт не е за 10-15 милиона лева. Този конфликт може да завърши с помирение, а може да завърши и с оставката на единия от двамата. Борисов може да стане помирител, а може сам да е поискал конфликта, за да се отърве от неудобния му министър. Скоро ще се разбере, най-много след седмица – две“.
 

Коментари