Публикация

Д-р Бисер Георгиев: Медикаментите срещу температура не лекуват грипа

Д-р Бисер Георгиев: Медикаментите срещу температура не лекуват грипа

Реалното лечение на грипа е високоспецифично, с медикаменти, които блокират развитието на причинителя на заболяването


 

Д-р Бисер Георгиев ОПЛ в ДКЦ 11, София

Д-р Георгиев, има ли при Вас засилен поток от пациенти с вирусни инфекции?

Определено наблюдавам увеличение на респираторните заболявания като цяло. Това е свързано с циркулацията на типичните за сезона вируси, както и с честите доста резки промени в метеорологичните условия.

Хората обикновено казват, че карат „някакъв грип“…

Още няма установена грипна вълна у нас, но сега е моментът рисковите групи да се ваксинират. Става въпрос за малките деца, за хората от третата възраст, както и за хронично болните. Но искам да уточня, че сезонните инфекции на горните дихателни пътища, колкото и неприятно да протичат, са много по-леки в сравнение с грипа. Защото истинският грип е заболяване на целия организъм, може да предизвика сериозни усложнения в редица органи и системи, включително при млади и иначе здрави хора. Затова, когато има грипна епидемия, заболяването не трябва да бъде подценявано!

Най-често пациентите настояват, ако симптомите им не отзвучат до два-три дни, да им се предписват антибиотици, и при Вас ли е така?

Да, имам такива пациенти, но винаги им обяснявам, че за лечение с антибиотик си има строги показания, които трябва да бъдат преценени от лекаря. На първо място, антибиотикът не е противовирусен медикамент, затова той няма как да излекува вирусна инфекция, нито грип. Някои от болните идват при мен, след като сами са си назначили антибиотик, и се оплакват, че не им е помогнал. Причината е, че просто я няма базата, на която да действа, а именно бактериална инфекция. Също така трябва да е ясно, че антибиотикът не е лекарство срещу висока температура, нито срещу кашлица. Ако в хода на едно заболяване, започнало като вирусно, се явят бактериални усложнения, тогава вече е мястото на антибиотичната терапия. Но тези усложнения се установяват с някои изследвания и с клиничен преглед.

Вече стана ясно, че грипът не трябва да се пренебрегва и да се сравнява с настинка. Нека да припомним как се различават двете състояния.

Така наречените настинки обикновено започват постепенно с драскане в гърлото, запушване на носа, леко повишение на температурата, известно общо неразположение. Докато грипът е с внезапно начало, втрисане и бързо покачване на температурата над 38-39 градуса, болки по мускулите и ставите в цялото тяло, тежко главоболие, особено в очните ябълки, сериозно влошаване на общото състояние до пълно безсилие. След това могат да се явят и други симптоми в горните дихателни пътища, но рязкото начало е особено характерно. За броени часове човек се чувства много болен.

В такава ситуация обикновено посягаме към таблетки срещу температурата и болките.

Те неслучайно се наричат симптоматични средства, т.е. могат да облекчат симптомите, но не лекуват причината за тях. Става въпрос за антипиретиците, препаратите за кашлица и срещу болки в гърлото. Реалното лечение на грипа е високоспецифично, с медикаменти, които блокират развитието на причинителя на заболяването. Има няколко такива лекарства у нас, но като съотношение между цена и ефективност най-благоприятен е римантадин хидрохлорид. Важно е лечението да започне в първите 24, най-късно 48 часа след появата на първите симптоми, защото тогава действието на лекарството е особено подчертано. Специфичното лечение съкращава срока на боледуване, намалява опасността от тежко протичане и развитие на усложнения.

Може ли такъв тип лекарство да се използва за профилактика?

Да, в хода на грипна епидемия римантадин хидрохлорид може да се приема в по-ниска профилактична доза за по-продължително време. Особено от хора, които са били в контакт с болни от грип или работят в рискова среда. Важно е обаче да се спазват и другите предпазни мерки – носене на маска на устата и носа, която да се сменя често, миене на ръцете с вода и сапун, отделяне на болните в самостоятелно помещение.

По какво човек може да разбере, че развива усложнения от грипа?

Ако в рамките на два-три дни след началото на заболяването и при адекватно лечение не настъпва подобрение, а напротив – началните симптоми се задълбочават и се появяват нови, може да се подозира усложнение. В такива случаи се налага вторичен преглед и евентуално допълване на лечението.

Някои хора се опитват да боледуват от грип на крак, това как го коментирате?

Това е вредно и за самия болен, и за обществото. Грипът предизвиква сериозен интоксикационен синдром и за преодоляването му е нужна почивка на легло. Опитите домашното лечение да се пренебрегне увеличават риска от усложнения и дори от прибавяне на допълнителна инфекция по време, когато организмът е най-слаб. От друга страна, никак не е коректно към околните болен от грип да ги заразява в транспорта, в магазина или в офиса. 

 

Коментари

А парацетамола?