Публикация

Хиропрактиката – краят на болките в гърба

Хиропрактиката – краят на болките в гърба

Имате болки в гърба? Доверете се на хиропрактиката. В основата на този метод е мануалната техника. Чрез умерен натиск, голяма скорост и слаба амплитуда, се въздейства на гръбначния стълб и нервните връзки. Прецизността е от изключително значение.


Източник: www.puls.bg

Имате болки в гърба? Доверете се на хиропрактиката. В основата на този метод е мануалната техника. Чрез умерен натиск, голяма скорост и слаба амплитуда, се въздейства на гръбначния стълб и нервните връзки. Прецизността е от изключително значение.
 
Хиропрактиката не е шаманство, тя има научни основи, но и корени в древната китайска медицина – разглежда тялото в неговото единство. Във философията на хиропрактиката гръбначният стълб заема централно място, той е стожерът на нашето тяло. Ако някой от прешлените не е на точното си място и в правилното положение, се пораждат проблеми и той трябва да се върне в изходната си позиция.

В Американска клиника за гръбначни заболявания се прилага спинална декомпресия, при която компютърна технология позволява на гръбначния стълб да бъде бавно и внимателно разтегнат като се освобождава напрежението върху компресираните дискове и прешлени. Спиналната декомпресия е едно от най-впечатляващите медицински лечения, разработени през последните години, тъй като то показва добри статистически резултати за дългосрочно облекчаване на болката.

Ако не се грижим за зъбите си и ако към това се добави някакъв допълнителен стрес - например падане, травма или катастрофа, хроничен стрес, който идва от една и съща позиция на работа, работа с компютър, гледане на телефоните постоянно, това води до проблеми и поява на главоболие, болки в гърба, в кръста, също така изтръпване на крайниците“ - обяснява още д-р Бери, който е международен лектор и преподавател, както и известен инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи за третиране на корекции.

За гръбнака трябва да мислим така, както мислим и за зъбите си“, казва д-р Марк Бери, доктор по хиропрактика в Американска клиника за гръбначни заболявания.
 
Съвременната хиропрактика води началото си от редица медицински изследвания, затова методът предлага неинвазивно и ефективно лечение, както превантивно, така и на дегенеративните процеси, които засягат гръбначния стълб. При това ефектът е траен, докато при лекарствената терапия и хирургичната намеса, не винаги е така. В специализираната клиника може да се разчита и на интердисциплинарен екип от професионалисти. 
 
Когато в гръбначния стълб се генерира напрежение, се притискат нервите и това поражда болка. Но проблемът далеч не е само този. Засягат се и клетките на съседните мускули, те не могат да се снабдяват добре с хранителни вещества и кислород. Резултатът е отслабени мускули, а слабите мускули не могат да поддържат правилната стойка.
 
Д-р Бери: „Хиропрактиката е нехирургично лечение, което се концентрира върху нервната система и върху гръбначния стълб. А гръбначният мозък, който е част от тази система, се предпазва от гръбначния стълб, състоящ се от 24 подвижни кости. Формата на гръбначния стълб трябва да бъде изправена, ако се гледа отпред, и с три извивки, ако се гледа отстрани, и, ако тази структура се наруши, всъщност гръбначния стълб вече не може да предпазва гръбначния мозък“. 
 
С мануална терапия хиропрактикът намества прешлените, освобождава нервите и мускулното напрежение. Също така той използва ултразвук, криотерапия и електротерапия. Предлага комплекс упражнения, които укрепват мускулатурата на гърба и спомагат за възстановяване на правилната стойка.

Комбинацията от съоръжения и уреди, които използваме за България, е уникална. Тя е свързана с една система - комбинация от процедури, която се използва от много малко лекари, дори и в САЩ. Нашият фокус е върху структурата и нервната система, докато при кинезитерапията се лекуват симптомите. От нашия опит в работата знаем, че, ако коригираме гръбначния стълб обективно и измеримо със измерими показатели, това ще подобри функцията на органите“, казва д-р Бери.
 
Хиропрактиката е ефективна при почти всички болести и дисфункции, свързани с гръбначния стълб, като главоболия, мигрени, световъртежи, нарушения в кръвообращението, болки във врата, гърба или между плешките, различни видове сколиози, дископатии и др. Любопитното е, че тя помага и при нарушения в почти всички вътрешни органи. Например подобрява отделителната система, облекчава предменструалния синдром и дишането.
 
Д-р Бери напомня: „Родителите трябва да следят гръбначното здраве на децата, защото е изключително важно за стойката на младите хора.

Коментари