Публикация

42-години от създваването си отбеляза МУ-Плевен

42-години от създваването си отбеляза МУ-Плевен

Днес се дипломираха 167 здравни специалисти, а 36 медици получиха плакети и грамоти. За 42-години над 10 000 лекари са завършили в Плевен


Празникът си днес отбеляза МУ-Плевен в зала „Магнум” на Втора клинична база  с церемонията по връчването на дипломите на випуск 2016 на Факултет „Здравни грижи“ и Медицински колеж. На двойната промоция дипломите си получиха 167 здравни специалисти.  Абсолвентите на медицинския  колеж получиха общо 90  дипломанти, а средния успех на випуска е 4,98 от специалностите „Рентгенов лаборант“, „Медицински лаборант“, „Социални дейности“ и „Помощник-фармацевт“.  Броят на отличниците на колежа е общо 21, които бяха удостоени с плакети и материални награди.

На тържеството Факултет „Здравни грижи“ изпрати своя осми пореден випуск от общо 77 млади бакалаври. От тях 52 са медицинските сестри, със среден успех Много добър 4.56. С най-висок успех  – Отличен 5.80,  от медицинските сестри се дипломира Теодора Дакова. Трима са мъжете, които ще упражняват професията на медицинска сестра, които се нареждат също сред отличниците, а с най-висок успех е Петър Караджов. От випуска 25 са дипломираните акушерки, със среден успех Много добър 4.56. Отличник на випуска е акушерката Дафина  Борисова. Абсолвентите получиха дипломите си от ректора на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов.  Преди това той поздрави дипломанти и  отбеляза, че те са новото можещо и знаещо поколение.  Отговор на поздравленията от името на абсолвентите направиха отличниците на випуска акушерката Дафина Борисова и медицинска сестра Теодора Дакова. Специален поздрав към дипломантите и техните близки поднесе хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. След което дипломантите положиха клетва, която е своеобразно кръщение за тях в професията. За 42-та годишнина на МУ-Плевен поздравителни адреси бяха изпратени от Областният управител Ралица Добрева, Мартин Митев – директор на РЗОК – Плевен, доц. д-р Цветан Луканов –директор на УМБАЛ – Плевен и други.

По-късно на официална церемония в ТЕЛЕЦ  бяха наградени  и преподаватели от МУ- Плевен, които през изминалата година са израснали академично, като са придобили нови академични степени и са заели нови академични длъжности.  Над 10 000 медици са завършили МУ-Плевен за 42-години от създаването му, каза зам.ректорът  доц. д-р Здравка Радионова. След това ректорът връчи на 36 преподаватели  почетни плакети и грамоти.  „Нашият университет е млад.   В исторически план погледнато 42 години са нищо. Но през погледа на житейските истории, през погледа на хората, които са тук в тази зала, за техните предшественици, учители това е един цял живот. Тук е преминал живота и ще премине на много българи, които милеят за образованието, които милеят за тази институция, които милеят за България. Вие сте онези съвременни будители и носители на духовността. Това е важно за всички, но най-важното е че тези сгради, тези факултети всичко това е изпълнено с истинско съдържание и истинското съдържание сте всички вие,“ каза проф. д-р  Славчо Томов.

До момента във висшето училище общият брой на защитилите образователно-научна степен „доктор“ е 59; на придобилите научна степен „доктор на науките“ – 14; на заелите академичните длъжности „гл. асистент“ – 10; „доцент“ – 53 и „професор“ – 21. В това число, за последната една година броят на защитилите образователно-научна степен „доктор“ е 20; на придобилите научна степен „доктор на науките“ – 1; на заелите академичните длъжности „гл. асистент“ – 2; „доцент“ – 12 и „професор“ – 1.

Виж фотогалерия: 

Коментари