Публикация

Д-р Камен Данов: Пътуванията в чужбина често приключват със стомашни смущения

Д-р Камен Данов: Пътуванията в чужбина често приключват със стомашни смущения

Рязката промяна в режима на хранене може да предизвика храносмилателни проблеми, болки и запек, затова организмът се нуждае от бързи и безопасни помощни средства.


Д-р Камен ДАНОВ, гастроентеролог в УМБАЛ „Александровска“

В последните години стана обичайна практика вместо през лятото на Черноморието българинът да почива есенно време по Средиземноморието. Модерните южни дестинации традиционно предлагат различна от нашата кухня, която много се харесва на сетивата, но не винаги се понася добре от стомаха. Освен това обичайно българите избират почивка на база ол инклузив, където храненето е редовно и изключително разнообразно, а порциите – обилни. Представете си какво се случва с организма, който за една седмица трябва да се нагоди към ново меню и необичайния 5-кратен режим на хранене. А веднага след това отново да се върне към делничния ритъм с хапване на крак, пропускане на закуската, еднообразно меню и преяждане късно вечер. Резултатът е налице - безброй пациенти с оплаквания от подуване на корема, газове в червата, колики, спазми и болки.

Много често, почти при всеки човек, смяната на мястото по време на пътуване е свързана и с промяна в дефекацията – обикновено се появява запек, но нерядко и разстройство. Проблемът се дължи, от една страна, на склонност към дразнимост на дебелото черво, а от друга, причините са чисто психосоматични. Липсват удобства или уединено място - обичайните условия, с които човек е свикнал за интимния си тоалет - и в резултат се появява запек, без да са налице каквито и да било органични фактори. Знаем, че същите причини предизвикват запек при децата в детската градина и при учениците - заради притеснение или поради недобра хигиена в тоалетните те отлагат отиването по голяма нужда до прибирането вкъщи. Същото е и при възрастните, когато са на непознато място, но обикновено за ден-два нещата се нормализират.

Проблемът става по-сериозен, когато запекът хронифицира поради диети (много често при жените), застоял начин на живот, хаотично и нерационално хранене. Има и професии (куриери, шофьори в градския транспорт, полицаи и т.н.), които поради зле развитата ни система на обществени тоалетни също нерядко водят до хроничен запек. И се появяват класическите симптоми на синдрома на дразнимото дебело черво – гадене, колики, подуване, газове и т.н. При тези случаи трябва да се потърси специализирана помощ, защото е известно, че сериозните заболявания на гастроинтестиналния тракт, в частност на дебелото черво, могат да протичат със същите оплаквания.

Важно е терапията при запек и другите смущения в храносмилането да започне с щадящ, непредизвикващ привикване препарат и проблемите да се неутрализират още на ранен етап. Най-добрият вариант е препаратът да се комбинира с промяна в начина и режима на хранене. Подходящ продукт е Комфортекс, който съдържа природни извлеци – на копър, джинджифил, кимион, пипер и т.н., - отдавна известни и използвани от хората заради ефекта си при различни храносмилателни смущения. Но в случая действието се дължи на сполучливата комбинация от съставките, които премахват метеоризма, подуването на корема, спастичните болки. Ако, разбира се, причината за тях не е по-сериозно заболяване.

Хубавото е, че продуктът има и лек спазмолитичен и лаксативен ефект, а формата, която се предлага като таблетки за смучене - Комфортекс лозенги, е удобна и особено подходяща при пътуване. Имам пациенти, които винаги си носят няколко таблетки - помагат им след по-обилно хранене или при прием на дразнещи, пържени или неподходящо комбинирани храни.

 

Коментари