Публикация

Пръстовият идентификатор - задължителен за прием в болница

Над 300 хил. души до момента са се регистрирали в новата система 


От днес, 1 ноември, приемът в болница ще става изцяло чрез системата за т.нар. пръстова идентификация. Тя беше въведена пробно още през лятото в някои лечебни заведения. Всички болници в страната, договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса, вече са подписали допълнителните споразумения към индивидуалните си договори, с което декларират готовност да работят с нея. Целта е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

При отказ от чекиране при хоспитализация здравната каса ще извършва проверки. Това може да стане и причина институцията да не плати извършената от здравното заведение медицинска услуга. 

От юли до сега над 300 хиляди здравноосигурени са се регистрирали чрез системата за пръстова идентификация, категорично са отказали да го направят по-малко от 100 пациенти, съобщава НЗОК.

Институцията посочва още, че няма сериозни проблеми в работата на самата система. Процесът по чекирането протича спокойно и със съдействието на здравноосигурените пациенти.

Самото чекиране отнема по-малко от минута. При него се сканират точки от пръста, които се шифроват още в устройствата. По този начин се генерира уникален код на всеки пациент. Този код ще стои срещу името на здравноосигурения.

Коментари