Публикация

Бъдещи фармацевти получиха стипендии за научна дейност

Бъдещи фармацевти получиха стипендии за научна дейност

Студентите Галина Димова и Валентин Карабельов от медицинските университети във Варна и София получиха от БФС по 1000 лв. за своето развитие като фармацевти.


Студенти по фармация получиха стипендии от Българския фармацевтичен съюз. Председателят на съсловната организация проф. Илко Гетов обясни, че те са връчват за трета поредна година. По думите му студентите се избират сред отличниците в университетите. Освен критерият успех, за да бъдат номинирани те трябва да представят препоръки от своите преподаватели и доказателства за участие в научни проекти, обществени кампании и в живота на студентските асоциации.

„Комисия от пет човека разглежда заявленията за получаване на стипендии. Задължението ни е да връчим две награди – на мъж и на жена. Стипендиите са на стойност 1000 лв., които те могат да използват по най-добрия начин за своето професионално и научно развитие“, каза проф. Гетов. Той добави, че идеята за стипендиите е възникнала от един от членовете на БФС, във връзка с трагичен инцидент с негов колега от преди четири години. Председателят на съсловната организация изрази надежда, че през 2018 г. ще има възможност повече студенти да се възползват от такава финансова подкрепа.

През тази година стипендии получават Галина Димова от Медицинския университет във Варна и Валентин Карабельов от Медицинския университет в София.

Галина Димова е студент в пети курс и вече има няколко научни публикации. Смята да употреби средствата от стипендията за продължаване на квалификацията си в университета в град Сегед, Унгария. „Това е университетът, в който преди много години е бил синтезиран синтетично витамин С. Имам интереси в тази област и смятам, че моето бъдеще е в тази насока. Имам силно желание да развивам в научната сфера. В нашия университет във Варна винаги има отворени врати за нови специалисти“, каза тя.

Валентин Карабельов е студент в четвърти курс и се е ориентирал към научната дейност в катедра „Химия“. „Става въпрос за синтез на определен тип вещества с определена активност. Имам огромното желание да вложа цялата сума в посещението на научни конгреси, на които да покажем резултатите от изследваната, които се провеждат съвместно от Катедрата по фармакология на МУ София и Института по невробиология в БАН. Искаме да покажем труда на нашия екип и резултатите, които постигаме“, обясни той. 

Коментари