Публикация

Д-р Л. Киров: Искахме повече пари за ПИМП, но приемаме, че това са реалностите

Ако не се подобрява финансирането при общопрактикуващите лекари, няма как системата да бъде стабилизирана, смята председателят на НСОПЛБ


Анонсът, че в Бюджет 2017 г. са предвидени 247 млн. лв. повече за здравни дейности и услуги, безспорно е по-добър, отколкото през предишните няколко години. За нас като организация не е изненада, защото сме работили активно това да се случи. Взети са предвид нашите аргументи, разбира се, сумата, която искахме ние, беше по-висока. Приемаме, че това са реалностите и оценяваме положително тази тенденция. 

Това каза д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), пред БНР.

Той поясни, че увеличаването на средствата за първичната помощ в бъдещия бюджет не е за сметка на други пера в здравеопазването.

„Това са тенденции, които трябва да бъдат спазвани. Това са и препоръките на Световната банка. Ако това не се случва, ако не се подобрява финансирането при общопрактикуващите лекари, няма как системата да бъде стабилизирана, да се развива и да работи по-ефективно. Ние не сме водили разговори от типа: „Дайте ни повече пари, защото просто са ни малко“, подчерта д-р Киров.

Той съобщи, че са приключили промените в Наредба 39 за профилактиката и диспансеризацията, където са залегнали нови моменти. „Не твърдим, че сме постигнали съвършенство, но се върви по път, по който нещата да стават все по-добри. Има повече отпуснати средства, важно е как те ще се разпределят“, коментира д-р Киров.

В условията на настоящо решение, заместващо НРД, общопрактикуващите лекари нямат как да усвоят повече средства чрез извършването на повече работа, каза още той. Според него е „нечестно“ да работиш повече, а да получаваш по-малко. Постигнато е обаче съгласие за идната година да има повишаване на цените за профилактичните прегледи за лица над 18 години и при т.нар. „диспансеризация“.

В наредбата за профилактичните прегледи е направена и една промяна за жените, които навършват 30 години в календарната година. От следващия рамков договор, при профилактичния преглед, който се прави ежегодно при нас, ще има възможност те да бъдат насочени към гинеколог, да се взема цитонамазка, да се проследи резултатът. На следващата година – пак. Ако в две последователни години тези жени имат добри резултати, на всеки 3 години ще подлежат на такъв преглед, допълни председателят на НСОПЛБ.

Коментари