Публикация

ПЪРВИЯТ В БЪЛГАРИЯ ИНОВАТИВЕН ОЧЕН ЛАЗЕР ЗА КАТАРАКТАЛНА ХИРУРГИЯ РАБОТИ ВЪВ ВАРНА

ПЪРВИЯТ В БЪЛГАРИЯ ИНОВАТИВЕН ОЧЕН ЛАЗЕР ЗА КАТАРАКТАЛНА ХИРУРГИЯ РАБОТИ ВЪВ ВАРНА

Първият в България модерен лазер Catalys за катарактална хирургия вече е внедрен в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ във Варна


Иновативен лазер с 3D визуализация на зрителния орган, с който работят водещите очни клиники в света, заменя традиционния метод за премахване на катаракта (перде на окото) и у нас. Първият в България модерен лазер Catalys за катарактална хирургия вече е внедрен в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. Тази лазерна система е революция в катаракталната хирургия, защото дава възможност за индивидуализиран подход, съобразно анатомичните особености на окото на всеки пациент. Апаратът работи с изключителна прецизност до 1/10 част от микрона, като по време на интервенцията не се увеличава налягането в окото, не се уврежда роговицата, както и другите структури на окото. ,,Лазерната операция на катаракта е бърза, безопасна и сигурна процедура, която гарантира много бързо възстановяване и отлични резултати“, заяви д-р Пламен Хубанов, управител на очния център.

Методът е признат като най-безопасен за пациенти с перде на окото към момента в света, а интервенцията е безболезнена и е на половин цена от други подобни процедури. Посредством лазерната система се заснема 3D картина на окото, която се използва за най-прецизно планиране на операцията, след което се правят разрезите и се раздробява пердето. Така количеството на ултразвуковата енергия се свежда до минимум, което от своя страна гарантира по-бързо възстановяване, както и по-малко усложнения след операцията. Благодарение на високите технологии, налични в лазера Catalys, позицията на изкуствената леща, която заменя естествената е изчислена до микрони, а това осигурява отлично зрение след операцията. Апаратът дава възможност да се коригира и известно количество астигматизъм, което е особено необходимо при тъй наречените премиум торични, акомодативни и мултифокални лещи.

Система е призната за една от 100-те технологични иновации в света. Разполага със съвременна докинг система и очен скенер, който дава 3D образи на зрителния орган. Апаратът е интегриран с оптична система за кохерентна томография (ОСТ).

Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ продължава политиката си за инвестиции в модерна лазерна апаратура. Клиниката е единствена в България, която разполага с 4 лазера от последно поколение в областта на офталмологията.

Коментари