Публикация

Започва приемът на документи по програма „Стипендианти на Амджен” за 2017 г.

Студенти ще имат възможност да придобият опит във водещите европейски университети И през 2017 г. бъдещите специалисти по медицина, фармация и природни науки ще могат да участват в лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии „Стипендианти на Амджен” (The Amgen Scholars Programme) на Фондация „Амджен” . 

Програмата дава възможност на избрани студенти да получат стипендия и да придобият опит чрез практическа научноизследователска работа в някои от водещите образователни институции в Европа. Понастоящем европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; ETH Zurih, Швейцария, и Institut Pasteur, Франция.

От „Амджен“ подчертават, че всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, но приемът на документи започва от днес - 01.11.2016 г., като крайният срок за всички университети е 01.02.2017 г.

„За последните две години, откакто България е част от програмата, вече петима родни студенти успяха да получат ценен опит в областта на биотехнологиите от световноизвестни учени и преподаватели. Това показва, че младите хора у нас имат отлично академично представяне и сериозен интерес към науката“, каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на „Aмджен-България“.

Академични области за научни изследвания, в които избраните студенти от цял свят ще могат да придобият практически опит, са: биохимия; биоинженерство; биоинформатика; биопсихология; биотехнологии; химическо и биомолекулярно инженерство; химия; имунология; медицинска фармакология; микробиология; молекулярна, клетъчна и развойна биология; молекулярна генетика; молекулярна медицина; молекулярна фармакология; невробиология; невронауки; патология; психология; физиология; статистика; токсикология.

Като стипендианти на „Амджен“ студентите имат възможност:

•    Да участват във важни изследователски проекти, да придобият опит и практически знания чрез лабораторна дейност и да дадат своя принос за развитието на науката;
•    Да получават напътствия от университетски преподаватели, в това число някои от най-изтъкнатите учени в Европа; 
•    Да участват в научни форуми, срещи и други събития.

Един от ключовите компоненти от лятната програма е симпозиум, на който студентите се срещат с водещи учени от индустрията и академичната общност. Европейският симпозиум се провежда в Обединеното кралство и осигурява възможност на студентите да обсъдят изследванията си и да се свържат с други стипендианти на „Амджен“ в Европа.

Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, които учат в колежи или университети в Европа и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен (или нейния еквивалент) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен.

Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на програмата - www.amgenscholars.eu. 

Коментари