Публикация

Започва приемът на документи по програма „Стипендианти на Амджен” за 2017 г.

Започва приемът на документи по програма „Стипендианти на Амджен” за 2017 г.

Студенти ще имат възможност да придобият опит във водещите европейски университети И през 2017 г. бъдещите специалисти по медицина, фармация и природни науки ще могат да участват в лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии „Стипендианти на Амджен” (The Amgen Scholars Programme) на Фондация „Амджен” . 

Програмата дава възможност на избрани студенти да получат стипендия и да придобият опит чрез практическа научноизследователска работа в някои от водещите образователни институции в Европа. Понастоящем европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; ETH Zurih, Швейцария, и Institut Pasteur, Франция.

От „Амджен“ подчертават, че всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, но приемът на документи започва от днес - 01.11.2016 г., като крайният срок за всички университети е 01.02.2017 г.

„За последните две години, откакто България е част от програмата, вече петима родни студенти успяха да получат ценен опит в областта на биотехнологиите от световноизвестни учени и преподаватели. Това показва, че младите хора у нас имат отлично академично представяне и сериозен интерес към науката“, каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на „Aмджен-България“.

Академични области за научни изследвания, в които избраните студенти от цял свят ще могат да придобият практически опит, са: биохимия; биоинженерство; биоинформатика; биопсихология; биотехнологии; химическо и биомолекулярно инженерство; химия; имунология; медицинска фармакология; микробиология; молекулярна, клетъчна и развойна биология; молекулярна генетика; молекулярна медицина; молекулярна фармакология; невробиология; невронауки; патология; психология; физиология; статистика; токсикология.

Като стипендианти на „Амджен“ студентите имат възможност:

•    Да участват във важни изследователски проекти, да придобият опит и практически знания чрез лабораторна дейност и да дадат своя принос за развитието на науката;
•    Да получават напътствия от университетски преподаватели, в това число някои от най-изтъкнатите учени в Европа; 
•    Да участват в научни форуми, срещи и други събития.

Един от ключовите компоненти от лятната програма е симпозиум, на който студентите се срещат с водещи учени от индустрията и академичната общност. Европейският симпозиум се провежда в Обединеното кралство и осигурява възможност на студентите да обсъдят изследванията си и да се свържат с други стипендианти на „Амджен“ в Европа.

Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, които учат в колежи или университети в Европа и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен (или нейния еквивалент) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен.

Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на програмата - www.amgenscholars.eu. 

Коментари