Публикация

Премиерът и двама министри откриха клиниката по нефрология към ВМА

Премиерът и двама министри откриха клиниката по нефрология към ВМА

В Деня на будителите


В Деня на народните будители Военномедицинска академия откри новата Клиника по нефрология и обновената Аула.
 

За пореден път болницата и нейното ръководство получиха безпрецедентната подкрепа от всички държавни институции за реформите, които се провеждат в нея.
 

Лентата на новата клиника прерязаха началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н., министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и началникът на Клиниката по нефрология проф. д-р Райна Робева. 

На събитието присъстваха още заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова и генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият Съвместното командване на силите  генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, ръководството на община Босилеград, медицински специалисти и представители на военни структури.
 

Неслучайно избрахме този ден, защото  Денят на народните будители касае всички хора, които могат да просвещават със своя пример. За мен е чест да представим тази клиника, която създадохме и с помощта на държавата, заяви генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н.. Той поясни, че новата клиника разполага с 30 легла, с високо ниво на технологично оборудване и с прекрасен персонал от 18 души.

Неслучайно избрахме този ден и за да връчим дипломите на новите 5 научни работници – полк. проф. Румен Попов – „професор”;  доц. Велко Рангелов, дм – „доцент”; д-р Камелия Романова, д-р Владимир Стефанов , д-р Георги Симеонов и д-р Роберт Халваджиян – ОНС  „доктор”.

Неслучайно на този ден ще си стиснем ръка и с директора на Народния театър Мариус Донкин. Ние ще подпишем рамково споразумение, на базата на което ние ще ги лекуваме по отношение на тяхното здравословно състояние, а те нашия дух, заяви още началникът на ВМА.

Той отправи специални благодарности  и към всички дарители, които помагат на болницата.
 

Обръщам се думи на благодарност към премиера Бойко Борисов, към целия Министерски съвет за това, че ни дадохте шанс да направим цесия и по този начин да преборим дълга. Второ - че дадохте шанс нашата поликлиника да отчита дейност към НЗОК. Благодаря на здравния министър, че от тази година ние получаваме средства и за спешна помощ. Благодаря за това, че министрите Ненчев и Горанов ни дадоха шанс да заработи системата за избор на екип, допълни професор Николай Петров.
 

От думите му стана ясно и че на 1 декември, когато е празникът на ВМА, ще бъде открит и новият компютърен томограф, за закупуването на който Министерски съвет одобри допълнителни разходи  по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 860 хил. лв..
 

Идеята на ръководството на ВМА за създаване на Военномедицински университет също получи подкрепата на правителството. 

Честит ден на будителите, защото освен че лекувате, вие и обучавате. По-точната дума е светци, защото като ги лекувате и ги връщате на семействата им, е голямо геройство всеки ден.  Живи и здрави да сте, заяви министър-председателят Бойко Борисов и добави: Ако може да се обучават и по 20 военни лекари, защото светът е много тежък, виждате какви чудеса стават и когато си има и пагон, освен знанията, всичко е по-бързо и дисциплинирано.
 

Това е най-хубавата болница в България. Честит празник на будителите, вие заслужавате този празник. Искам сърдечно да ви благодаря за всички усилия и че направихте възможно всичко това. Винаги съм казвал, че не сградите и апаратурата, а хората са най-важното нещо, заяви в приветствието си министърът на отбраната Николай Ненчев. 
 

Премиерът настоя да не се хвалим, каза ние не сме от тези хора – правим много, но не се хвалим, правим го по християнски. Но няма как да не спомена някои неща. Болницата имаше над 230 милиона дълг, сега са под 30 милиона в резултат на вашите общи усилия. Щастлив съм, че изпълних всичките си ангажименти и обещания към вас, мога спокойно да ви гледам в очите и ще продължа да го правя. Много успехи, здраве, надежда и вяра в утрешния ден, допълни още министърът. 
 

Своите поздравления за новата клиника и обновената Аула отправи и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той изтъкна, че ВМА е една изключително добре управлявана болница, което се дължи не само на ръководството, но и на целия личен състав, които в екип работят за развитието на болницата.
 

На тържественото откриване на Клиниката по нефрология и на обновената Аула присъства и ръководството на община Босилеград. От години медицинските специалисти на ВМА преглеждат безплатно нашите сънародници оттам, а те, в знак на признателност, всяка година организират Ден на благодарността.
 

Благодаря ви, братя и сестри. Благодаря на генерал Петров, на премира Борисов, който още като кмет на София ни насочи към ВМА и оттогава стотици хора се лекуват тук. Поклон пред всички вас, от сърце ви благодарим, заяви кметът на община Босилеград Владимир Захариев. 

Снимки: Вяра Йовева

Коментари